NordNews
Avem ce spune

Bălțenii își votează primarul. Alegeri locale în alte 14 localități din R. Moldova

Astăzi, locuitorii din Bălți își aleg primarul. La urnele de vot sunt așteptați aproape 102 mii de alegători. Bălțenii trebuie să aleagă pentru unul dintre cei 11 candidați, în mare parte, membri de partide. Este vorba despre Boris Marcoci, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Ion Starciuc, Partidul Acasă Construim Europa, Maxim Burduja, candidatul Partidului Unității Naționale, Alexandr Nesterovschi, de la Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Ivan Tulburi, Partidul Liberal, Nicolae Chirilciuc, Partidul „Patrioții Moldovei”, Fiodor Ghelici, „Partidul Oamenilor Muncii”, Marina Tauber, candidata Partidului Politic Șor, Daria Fiodorova, de la Partidul „Ai Noștri”, Vladimir Dachi, Partidul Politic „Noi” și candidatul independent Nicolai Grigorișin.

La Bălți au fost deschise 60 de secții de vot. Pentru cele 15 localități au fost tipărite 130 917 de buletine de vot. Pentru alegerea primarului municipiului Bălți, au fost tipărite cele mai multe buletine – 102 105, dintre care 51 988 în limba română și 50 117 în limba rusă.

Tot astăzi, alte 14 localități își vor alege primarul. Secțiile de votare vor fi deschise de la ora 07.00 până la 21.00.

Pentru cele 15 mandate de primar concurează 52 de candidați: 41 desemnați de partide politice și 11 candidați independenți. Cei mai mulți candidați sunt la Bălți, 11 la număr, dintre care unul este independent.

Potrivit datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor, în cele 15 circumscripții electorale sunt așteptați la urne 130,4 mii cetățeni cu drept de vot. Pentru acest scrutin, Comisia Electorală Centrală a tipărit 131 de mii de buletine de vot. Pentru alegerea primarului municipiului Bălți au fost tipărite 102 mii de buletine de vot, din care 52 de mii în limba română și 50 de mii în limba rusă. Alegătorii care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu se pot prezenta, în ziua alegerilor, în localul secției de votare, pot solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă, adică la locul aflării alegătorului. Cererile se fac în scris, până la ora 18.00 a zilei precedente votării. În ziua alegerilor, cererile pot fi făcute în scris până la ora 15.00, dacă se prezintă și certificat medical. În contextul stării de urgență în sănătate publică, în ziua alegerilor, până la ora 15.00, pot vota la locul aflării, fără obligația de a prezenta certificatul medical, doar alegătorii care manifestă simptome ale infecției COVID-19.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata