NordNews
Avem ce spune

Bălțiul în pragul epidemiei

Situația epidemiologică din orașul Bălți degradează de la o zi alta. Asta din cauza că autoritățile nu au identificat încă o soluție pentru depășirea crizei deșeurilor. Medicii igieniști bat alarma și cer autorităților să intervină cât mai rapid. Acest subiect a fost discutat în cadrul primei ședințe a Comisiei pentru remedierea situației, care a fost creată în ajun, scrie tvn.md pe pagina de facebook.
Ședința comisiei s-a lăsat cu scandal și atacuri la persoană. Potrivit administratorului poligonului, Întreprinderea Municipală Direcția Reparații și Construcții Drumuri s-a pomenit în prag de faliment. Ea nu poate presta servicii de salubrizare, deoarece tariful, care a fost aprobat recent de Consiliul Municipal, nu corespunde realității.
 Astăzi, DRCD cheltuiește trei milioane de lei lunar pentru evacuarea gunoiului, și asta fără taxa pentru depozitarea gunoiului la poligon. Chiar dacă DRCD nu va trebui să plătească această taxă, ei vor cheltui acești bani. Aproximativ 700 de mii de lei se cheltuie pentru arenda autospecialelelor. E clar că ei sunt nevoiți să arendeze tehnica pentru a socate gunoiul din oraș, pentru că mașinilor lor ei nu au. Această sumă nu e inclusă în tarif. Este o crimă care automat dă peste cap tot, a declarat Dumitru Rusnac, administratorul poligonului de deșeuri.
Reprezentanții Centrului de Sănătate Publică din Bălți susțin că temperaturile atmosferice ridicate agravează situația epidemiologică.
Instituția care gestionează acest serviciu, nu e în stare să-l acorde la timp. La temperatură înaltă, conform regulamentului sanitar, deșeurile trebuie să fie evacuate cel puți odată în săptămână. Cunoscând diversitatea deșeurilor, un produs alimentar se alterează la acestea temperaturi de la câteva ore până la o zi. Și acest produs este o sursă de infecție pentru oricine care are contact direct sau indirect, spune medicul igienist, Ion Pirogan.
La rândul lor, locuitorii orașului își fac griji pentru sănătate lor și se tem că localitatea se va pomeni în pragul unei epidemii.
Noi am observat când a început totul. Nu poți să te apropii de platforme. Copiii se joacă prin curți. Și în jurul lor sunt case de locuit. 
Dacă Dvs. considerați că e normal… Eu nu consider. Copii se joacă lângă gunoi. Acesta este pentru tot. Acum e cald. Știți ce epidemie…, spun localnicii
Următoarea ședință a Comisiei anti-criză va avea loc luni, 14 mai.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"