NordNews
Avem ce spune

Banca Centrală Europeană lansează bursa de studii în economie pentru femei

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat miercuri lansarea unor burse de studii rezervate femeilor care sunt interesate să urmeze un masterat în economie, în acest fel instituţia de la Frankfurt dorind să promoveze diversitatea de gen într-un moment în care bărbaţii ocupă aproape toate posturile de conducere de la BCE, transmite agerpres.ro.
O bursă de 10.000 de euro pe an, care să acopere taxele de şcolarizare şi alte costuri anexe, va fi acordată unui număr de cinci studente provenite din medii defavorizate, a explicat miercuri BCE. După obţinerea diplomei de masterat, beneficiarele burselor vor fi încurajate să înceapă o carieră la BCE.
„Dorim să fim o organizaţie în care diversitatea este binevenită şi apreciată pentru bogăţia pe care o ofertă. Promovarea diversităţii este vitală pentru ca instituţia noastră să livreze cel mai bun rezultat posibil pentru personalul nostru şi pentru Europa”, a declarat preşedintele BCE, Mario Draghi.
În prezent, există o singură femeie în rândul celor 25 de membri ai consiliului guvernatorilor BCE. În aceste condiţii, BCE este criticată de parlamentarii europeni pentru că promovează o cultură care îi favorizează pe bărbaţi, având în vedere că aceştia deţin trei sferturi din poziţiile de top. Presiunile la adresa BCE au crescut în ultimele luni când cele două femei care deţineau cele mai importante poziţii în consiliul de supervizare bancară, Daniele Nouy şi Sabine Lautenschlaeger, au fost înlocuite de bărbaţi, ceea ce duce BCE şi mai departe de obiectivul său privind îmbunătăţirea balanţei pe sexe.
Reuters a dezvăluit că Banca Centrală Europeană a fost nevoită recent să prelungească termenul limită până la care ar fi trebuit să se ocupe trei posturi libere la divizia sa de supervizare, din cauză că nu a reuşit să angajeze nicio femeie pe unul din aceste locuri.
Chiar dacă BCE nu este obligată prin lege să găsească femei care să ocupe posturi de conducere, dacă ar alege numai bărbaţi s-ar regăsi într-o poziţie dificilă. Potrivit surselor citate de Reuters, în mod ideal, cel puţin două din cele şase locuri în consiliul de supervizare al BCE ar trebui să fie ocupate de femei, pentru a reduce tensiunile politice cu privire la inegalitatea de gen.
BCE s-a angajat la începutul lui 2018 să îşi intensifice eforturile pentru a rezolva problema sub-reprezentării femeilor. Obiectivul instituţiei este să crească ponderea femeilor în management şi în poziţii de senior management până la 35% respectiv 28% la finele lui 2019, în condiţiile în care în prezent doar 29,7% din numărul total de manageri şi 26,5% din poziţiile de senior managers sunt deţinute de femei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"