NordNews
Avem ce spune

Banca Mondială a aprobat finanțarea de 92 mln euro pentru un proiect energetic în R. Moldova

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat finanțarea în sumă de 92 de milioane de euro pentru al doilea proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, care va susține investiții pentru creșterea eficienței serviciilor de alimentare centralizată cu energie termică în Chişinău, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Băncii Mondiale, scrie deschide.md.

Potrivit comunicatului, proiectul va permite întreprinderii Termoelectrica – societatea pe acțiuni responsabilă de alimentarea centralizată cu energie termică în Chișinău – să ofere servicii mai eficiente populației, prin instalarea echipamentelor noi de producere a energiei în regim de cogenerare, eficiente din punctul de vedere al consumului de combustibili, și prin reconstrucția și modernizarea instalațiilor existente de generare a energiei termice și electrice. Suplimentar, pe partea consumatorului, proiectul va finanța investiții în sporirea eficienței energetice și de conservare a energiei în clădiri publice și rezidențiale selectate.
Investițiile din cadrul proiectului vor contribui la menținerea fiabilității alimentării cu energie termică în Chișinău și îmbunătățirea considerabilă a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie, producând și o reducere majoră a emisiilor de CO2, se spune în comunicat.

Anna Akhalkatsi, manager de ţară pentru Moldova, Banca Mondială, a declarat că Banca Mondială salută lansarea acestui proiect de o importanță majoră, care va ajuta autoritățile din Moldova și Termoelectrica să consolideze succesul reformei sistemului de alimentare centralizată cu energie termică și să sporească în continuare eficiența operațională și financiară a întreprinderii, pentru servicii de termoficare mai accesibile, în special pentru consumatorii vulnerabili și cu venituri mici.

De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 1 miliard de dolari SUA au fost alocați pentru 60 de operațiuni în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 12 proiecte active, totalul angajamentelor constituind 528,6 milioane de dolari SUA.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"