NordNews
Avem ce spune

Banca Națională a publicat Raportul asupra inflației

Banca Națională a Moldovei (BNM) a publicat Raportul asupra inflației nr.3.Documentul prezintă, în principal, evoluția inflației, dinamica economiilor din mediul extern, condițiile monetare interne, precum și aspecte ale activității economice, cum ar fi cererea, comerțul, producția și piața muncii. De asemenea, raportul reflectă prognoza inflației elaborată de BNM pentru următoarele opt trimestre, scrie deschide.md.

Astfel, în trimestrul II 2020, rata anuală a inflației a continuat traiectoria descendentă de la începutul anului curent și s-a diminuat de la 5,9 la sută în luna martie până la 4,23 la sută în luna iulie. Respectiv, aceasta s-a menținut aproape de nivelul de 5,0 la sută cu o variație de ±1.5 p.p. considerat optim pentru creșterea și dezvoltarea economică pe termen mediu a Republicii Moldova.
Spre finele trimestrului II 2020, precondițiile de majorare a prețurilor la produsele de panificație,  dar și factorul agrometeorologic nefavorabil pentru unele culturi agricole au conturat presiuni inflaționiste din partea prețurilor la produsele alimentare. Acestea ar putea să se manifeste și în perioada următoare, fiind atenuate de presiunile dezinflaționiste asociate cererii interne care se vor profila în continuare sub impactul pandemiei.
Cât privește dinamica ulterioară, inflația va rămâne marcată de premisele existente pentru scăderea unor tarife și de incertitudinea momentului. Pe toată perioada de prognoză, rata anuală va fi relativ stabilă, aflându-se în jumătatea de jos a intervalului de variație, și va atinge ținta la  mijlocul anului 2022.
https://www.bnm.md/ro/content/raportul-asupra-inflatiei-nr3-august-2020

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"