NordNews
Avem ce spune

Băncile din R. Moldova au înregistrat în 2018 un profit de 1,6 miliarde de lei

Sistemul bancar a încheiat anul 2018 cu un profit de 1,6 miliarde de lei, în creștere cu 7% comparativ cu anul 2017, potrivit unei sinteze a Băncii Naționale. În același timp, activele totale au crescut cu 4,6% sau până la nivelul de 83,2 miliarde de lei, scrie deschide.md.
Economiștii afirmă că 2018 a fost anul în care sistemul bancar a depășit definitiv consecințele crizei din anii 2014-2015.
Astfel, anul trecut pe piață au intrat și o serie de investitori străini cu prestigiu și experiență în industria bancară:
Victoriabank – Banca Transilvania din România a devenit acționar și împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) dețin 72,19 % din capital.
Eximbank – Intesa Sanpaolo din Italia a devenit acționar unic. În acest fel, banca moldovenească a devenit parte a grupului Intesa Sanpaolo.
Moldova-Agroindbank – un consorțiu de investitori format din BERD, Invalda INVL şi Horizon Capital a devenit acționar, după ce au procurat 41,09% din acțiunile băncii.
Pe parcursul anului trecut a continuat procesul de curățare a portofoliului de credite. Prin urmare, cota creditelor neperformante s-a redus până la nivelul de 12,5%, față de 18,4% cât era șa sfârșitul anului 2017.
În acest an a fost inițiată procedura de atragere a unui investitor străin și în capitalul Moldindconbank. În perioada următoare, fondul de investiții Doverie United-Holding AD urmează să cumpere 63,89% din acțiunile băncii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"