NordNews
Avem ce spune

„Banii lui Igor Dodon din Bahamas”: RISE Moldova a câștigat la CEDO procesul de judecată cu liderul socialiștilor

Judecătorii de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) au condamnat R. Moldova pentru încălcarea libertății de exprimare în cazul RISE Moldova și Iurie Sanduța versus R. Moldova. „Curtea a decis în unanimitate că a existat o încălcare a articolului 10 din convenție” și a oferit câștig de cauză pentru RISE Moldova și pentru jurnalistul de investigație Iurie Sanduța – autorul anchetei Banii lui Dodon din Bahamas, scrie zdg.md.

Decizia instanței internaționale vine după ce liderul socialiștilor Igor Dodon și colegii lui de partid au pus presiune pe redacția RISE Moldova, cu două acțiuni similare în instanța de judecată, cu câteva zile înaintea celui de-al doilea scrutin pentru prezidențialele din 2016. Între timp, Dodon a devenit președintele țării, iar judecătorii moldoveni au emis o decizie în favoarea partidului lui Dodon. Unul dintre motivele care a stat la baza hotărârii emise de magistrații moldoveni a fost și faptul că nicio instituție de stat nu a constatat că, Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) a primit fonduri suspecte din exterior, astfel au etichetat investigația RISE Moldova drept defăimătoare.

Decizia de astăzi este o încurajare puternică pentru jurnaliștii din R. Moldova și a reporterilor de investigație ca să-și facă munca onest și fără frică față de presiunile frecvente ale politicienilor corupți dar și intimidărilor venite de la afaceriști conectați la banii publici. Totodată, astăzi, CEDO ne-a atras atenția că libertatea de exprimare este mai presus de orice interese ascunse ale unor politicieni și că oamenii au dreptul la informație, au dreptul să afle schemele și dedesubturile unor afaceri murdare, dezvăluite de jurnaliști”, a declarat Iurie Sanduța, jurnalist RISE Moldova.

În 2016, RISE Moldova a scris că socialiștii s-au grupat în jurul unei afaceri secrete cu o companie offshore conectată la Federația Rusă și creată într-unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din lume – Bahamas. Miza a fost mare: un transfer de peste 30 de milioane de lei, sumă care depășește cu mult bugetul Partidului Socialiștilor de la alegerile locale din 2015.

Banii au intrat în R. Moldova cu câteva luni înainte de prezidențiale, printr-o firmă de media. În baza unor contracte de împrumut, milioane de lei au ajuns din această companie la sponsori ai partidului. Unii dintre ei sunt politicieni și au urcat pe muntele Athos alături de liderul lor, Igor Dodon, candidatul cotat cu cele mai mari șanse la fotoliul de președinte.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"