NordNews
Avem ce spune

Bărbații mor din cauza traumatismelor de patru ori mai des decât femeile. Cele mai frecvente cauze de deces în rândul populației din RM

Biroul Național de Statistică informează că numărul de decese înregistrate în anul 2021, conform datelor Agenției Servicii Publice, a fost de 45 437 de cazuri, fiind în creștere cu 4 721 de cazuri (sau cu 11,6%) față de anul 2020. În anul 2021 rata mortalității generale a constituit 17,4 % fiind în creștere cu 2.0 p.p. față de anul 2020. Analiza pe sexe a relevat un nivel al mortalității de 18,8 % pentru bărbați și 16,1 % pentru femei, relatează diez.md.

Observăm că numărul deceselor a evoluat și a atins scorul de peste 40 000 de decese anulat pentru prima dată în Moldova. Acest fenomen este cauzat de pandemia COVID-19 declanșată în anul 2020.

1

Bolile aparatului circulator este cauza principală a deceselor atât în rândul femeilor, cât și în rândul bărbaților. Însă, rata mortalității este mai mare la femei (58,7 %) în comparație cu cea a bărbaților (48 %).

Tumorile maligne reprezintă a doua cauză care duce la deces, de această dată cei mai afectați sunt bărbații (14,6 %), la femei se înregistrează o rată mai mică (10,5 %).

De remarcat că structura mortalității pe principalele clase ale cauzelor de deces este diferită pentru bărbați și femei. Mortalitatea femeilor prin bolile aparatului circulator este cu 10,7 p.p. mai înaltă decât cea înregistrată pentru bărbați. Astfel, în cazul mortalității prin bolile aparatului circulator este observat fenomenul „supramortalității feminine”.

2

Biroul Național de Statistică al Republicii Moldova

Discrepanțe majore între sexe au fost sesizate și în cazul mortalității prin accidente, intoxicații și traume, tumori maligne și bolile aparatului respirator. În acest caz însă este observată o „supramortalitate masculină”. Mortalitatea bărbaților prin accidente, intoxicații și traume este de patru ori mai mare comparativ cu cea observată pentru femei, mortalitatea prin bolile aparatului respirator de 1,7 ori, prin tumori maligne de 1,5 ori, iar cea prin bolile aparatului digestiv de 1,4 ori.

4

Mortalitatea pe principalele clase ale cauzelor de deces diferă semnificativ și în profil teritorial.

O pondere mai mare a deceselor prin bolile aparatului circulator au fost înregistrate în regiunea Nord a Republicii Moldova (56,6 % din numărul total al decedaților în regiune).

Ponderea cea mai înaltă a deceselor prin tumori maligne a fost înregistrată de UTA Găgăuzia (15,5 %) și municipiul Chișinău (13,9 %).

Decesele prin bolile aparatului digestiv dețin o pondere de aproximativ 8 % în regiunea Centru și 7 % în regiunea Sud.

De asemenea, în aceste regiuni a fost înregistrat un nivel mai înalt al mortalității provocate de cauzele externe (accidente, intoxicații și traume), comparativ cu alte regiuni de dezvoltare (Sud – 5 % și Centru – 4,7 %).

În clasa deceselor prin bolile aparatului respirator ponderile mai ridicate au fost înregistrate în regiunea Nord (4,7 %) și municipiul Chișinău (4,3 %).

5

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"