NordNews
Avem ce spune

Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah, acuzații grave la adresa Maiei Sandu: „Am auzit o minciună din partea președintei”

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, declară în exclusivitate despre o lipsă toată de cooperarea cu autoritățile de la Chișinău, în special cu Președinta Republicii Moldova Maia Sandu. Mai mult decât atât, Vlah afirmă că în direcția autonomiei au fost făcuți mai mulți pași neprietenoși chiar din primele zile ale investirii. Totodată, Irina Vlah face trimitere la vizita Maia Sandu în raioanele Ceadîr-Lunga și Taraclia din vara acestui an, unde nici ea, nici alte organe de conducere din regiune nu au fost invitate, chiar dacă evenimentul ar fi fost organizat de către instituția prezidențială. Astfel, Irina Vlah declară că Maia Sandu i-ar fi spus minciuni atunci când a fost întrebată de ce nu a fost invitată la întrevedere, scrie Realitatea. 

 „În primul rând, conducerea autonomiei nu fost invitată la ceremonia de inaugurare. Acesta a fost un prim pas. Noi nu am înțeles aceste acțiuni în contextul în care la acea inaugurare au fost multe alte persoane care nu au nicio funcție în stat. Un al doilea pas ține de excluderea başcanului Găgăuziei din competența Consiliului Suprem de Securitate, a declarat Irina Vlah.

De asemenea, Irina Vlah a povestit explicit despre situația în care Maia Sandu a mers în raioanele Ceadîr-Lunga și Taraclia, fără ca autoritățile din regiune să cunoască despre acest lucru.

 „Doamna președintă a venit în Gagauzia, iar conducerea autonomiei nu a fost informată despre acest lucru. Eu am aflat acest lucru de la primarii din regiune, care au primit invitații de la Administrația Prezidențială pentru a participa la o întrevedere cu președinta. Primarii din regiune m-au sunat și m-au întrebat dacă voi participa la acest eveniment. Mulți dintre ei mi-au spus: Dacă bașcanul nostru nu este invitat, noi nu avem ce căuta la această întâlnire. Le-am explicat colegilor că noi respectăm instituția prezidențială și dacă președintele ne invită, trebuie să participăm la această întrevedere și că voi participa personal la această întrevedere. M-am prezentat la acea întrevedere cu speakerul Adunării Populare a Găgăuziei, care la fel nu a fost invitat. Am salutat-o pe președinta Maia Sandu și am felicitat-o cu ocazia investirii în funcție deoarece până în momentul respectiv nu am avut posibilitatea să o felicit. De asemenea, m-am interesant cum se face că președinta țării vine în regiune, iar conducerea autonomiei nu știe. Am auzit o minciună din partea președintei, care a declarat că ea nu este responsabilă de organizare și a fost invitată de către primari. Eu am văzut invitațiile adresate primarilor și semnate de către conducerea administrației prezidențiale, a dezvăluit Irina Vlah.

Întrebată dacă a adresat un demers, o scrisoare pentru a avea o întrevedere cu Maia Sandu, Irina Vlah a evitat să ofere un răspuns concret, vorbind în continuare despre divizare societății.

 „Noi trebuie să facem ceea ce trebuie, nu ceea ce vrem. Nouă poate nu ne place de Irina Vlah, dar pentru Irina Vlah au votat 92% dintre alegători(n.r. alegătorii din UTA Gagauzia). Și dacă vrei să conduci corect o țară, trebuie să lucrezi cu toate regiunile, a adăugat Vlah.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata