NordNews
Avem ce spune

Belarus își închide granițele cu Polonia şi Lituania

Belarus se vede constrânsă să-şi închidă frontierele cu Polonia şi Lituania, a declarat joi preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Liderul autoritar de la Minsk a anunţat, de asemenea, o întărire a controalelor la frontiera cu Ucraina, relatează Reuters şi DPA, preluate de Agerpres.

Anunţând închiderea frontierei vestice a Belarus cu cele două ţări membre ale UE, Lukaşenko, 66 de ani, a spus: „Suntem forţaţi să retragem trupele de pe străzi”.

La un forum al femeilor desfăşurat joi la Minsk, preşedintele bielorus le-a transmis popoarelor din cele trei ţări vecine menţionate: „Opriţi politicienii fără minte, nu-i lăsaţi să declanşeze un război!”.

Declaraţia intervine în timp ce criza politică nu slăbeşte în fosta republică sovietică, confruntată cu o vastă mişcare de contestare populară după alegerile prezidenţiale din 9 august.

Respins de opoziţie care evocă o consultare trucată, scrutinul a dus la reconfirmarea mandatului lui Aleksandr Lukaşenko aflat la putere din 1994.

Polonia şi Lituania au denunţat aceste alegeri, apreciindu-le drept fraudate, şi au primit mai mulţi opozanţi care au fugit de regimul de la Minsk.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata