NordNews
Avem ce spune

BERD a cumpărat 25 la sută din compania care operează conducta de transport gaze Ungheni-Chișinău

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a achiziționat o cotă de participare de 25% din Vestmoldtransgaz, compania de transport gaze care operează conducta nou construită Ungheni-Chișinău, se anunță într-un comunicat de presă al BERD.

BERD a investit 20 de milioane de euro ca parte a unei majorari de capital în Vestmoldtransgaz.

 

Fondată în 2014, Vestmoldtransgaz deține și administrează o rețea de conducte de gaze în vestul Moldovei și oferă servicii de transport a gazelor naturale. În 2018 a fost preluată de Eurotransgaz, o filială a SNTGN Transgaz, compania care operează sistemul de transport al gazelor naturale din România.

Această conexiune va spori securitatea energetică a Moldovei prin diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, o condiție prealabilă pentru dezvoltarea cu succes a țării”, a declarat vice-președintele BERD, Alain Pilloux.

BERD a acordat asistență VMTG în ceea ce privește componenta de mediu și social a proiectului gazoductului Ungheni-Chișinău, asigurându-se de respectarea celor mai înalte standarde în implementarea acestui proiect.

Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a amintit că în luna martie Transgaz și BERD au semnat Memorandumul de Înțelegere privind cooperarea și susținerea investițiilor în sectorul energetic din România.

Gazoductul de 120 km Ungheni-Chișinău va deveni în curând operațional și va finaliza conexiunea sistemelor de transport a gazelor din România și Moldova prin legarea capitalei Chișinău de interconectorul Iași-Ungheni, un oraș din Moldova pe granița românească. Construcția conductei a fost susținută și de un împrumut de 38 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Investiții (BEI), precum și de o investiție de capital propriu de la Eurotransgaz.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata