NordNews
Avem ce spune

BERD va acorda R. Moldova 300 milioane de euro pentru sporirea securității energetice

Banca Europenă pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va oferi Republicii Moldova un împrumut în valoare de 300 milioane de euro pentru ca țara să își eficientizeze securitatea energetică prin dobândirea rezervelor strategice de gaze natruale ca să le suplimenteze pe cele furnizate în prezent de Rusia prin Ucraina. Acest împrumut urmează a fi acordat comerciantului de energie de stat „Energocom” pentru a achiziționa gaze pe huburile Uniunii Europene (UE), scrie IPN.

Împrumutul va finanța până la o cincime din importurile de gaze ale Republicii Moldova, care au fost planificate pentru 2022, și care sunt vulnerabile la o eventuală întrerupere ca urmare a războiului împotriva Ucrainei. Acum, toate aceste importuri provin de la compania rusă Gazprom, în baza unui contract care expiră în 2026.

Acest împrumut, în valoare de două miliarde de euro, care sprijină Ucraina și țările vecine afectate, va fi împărțit în două tranșe. O tranșă de urgență pentru Moldova în valoare de 200 de milioane de euro va fi utilizată în caz de întrerupere a aprovizionării, în timp ce alte 100 de milioane de euro vor fi utilizate pentru a crea o rezervă strategică de gaze care va fi stocată în România sau Ucraina, pentru a evita creșterile sezoniere ale prețurilor și pentru a îmbunătăți securitatea energetică.

Progresele recente în implementarea celui de-al treilea pachet energetic al UE și punerea în funcțiune a unei interconexiuni de gaze între România și Republica Moldova în 2021, care a fost finanțată de BERD, înseamnă că Republica Moldova are acum mijloacele tehnice necesare pentru a înlocui furnizarea actuală cu furnizarea de la huburile UE în caz de întrerupere a aprovizionării.

Aceste proiecte BERD oferă o linie de salvare pentru Republica Moldova, atât prin diversificarea surselor de aprovizionare, cât și prin posibilitatea ca țara să importe 100% din necesarul de energie din UE prin intermediul interconectorului în timpul verii și până la 60% în timpul iernii”, a declarat Matteo Patrone, directorul general al BERD, Europa de Est și Caucaz, citat într-un comunicat de presă.

Guvernul Republicii Moldova a autorizat Energocom să achiziționeze gaze din surse alternative pe piața spot, derulând licitații în principal la granițele UE și Ucrainei. Acest lucru permite BERD să deburseze împrumutul direct furnizorilor precalificați din UE, selectați de Energocom și agreați de BERD, în conformitate cu normele BERD privind achizițiile publice. Tranzacția este structurată astfel încât să asigure transparența deplină și trasabilitatea mijloacelor financiare ale împrumutului.

BERD este un important investitor instituțional în Republica Moldova și, până în prezent, a investit peste 1,5 miliarde de euro în țară prin intermediul a 154 de proiecte.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"