După mai bine de 220 de ani, ordinul călugărilor de la Abaţia Grimbergen, producători ai unei renumite beri medievale adoptate de fabricanţi în anii 1950, au început să folosească o veche reţetă pe care au redescoperit-o în arhiva proprie, scrie descopera.ro.
Superiorul abaţiei, părintele Karel Stautemas, a afirmat că au fost necesari patru ani de cercetări pentru a se elucida metodele folosite de călugării care preparau această băutură în Mănăstirea Norbertină, înainte de a fi incendiată de revoluţionarii francezi în 1789. Mănăstirea a fost ulterior reconstruită, dar se credea că fabrica de bere şi reţetele acesteia s-au pierdut. Cercetarea a scos la iveală şi faptul că vechii călugări inovau în permanenţă şi schimbau reţeta o dată la 10 ani.
Fondată în 1128, abaţia Grimbergen a fost incendiată de trei ori, fiind considerată un fel de pasăre phoenix şi preluând motto-ul „ardet nec consumitur” (arsă dar nu distrusă).
Amplasată în acelaşi loc cu cea iniţială, noua microfabrică de bere foloseşte reţete inspirate din scrierile din secolul XII. Potrivit documentelor, călugării de la vremea respectivă foloseau metode inovative pentru obţinerea berii, utilizând hamei în locul ierburilor fermentate, fiind o practică originală atunci. Aceste cărţi cu reţete au fost salvate în secolul XVIII de către călugării care au făcut o gaură în zidul bibliotecii vechii abaţii şi au extras în secret 300 de cărţi înainte de incendierea edificiului.