NordNews
Avem ce spune

Biblioteca Publică „Eugeniu Coșeriu” din Bălți contribuie la educația electorală a cetățenilor

În pragul Alegerilor Parlamentare 2019, bibliotecile publice au devenit promotori ai educației electorale și civice pentru cetățeni. O campanie în acest sens a fost inițiată de organizația IREX, cu suportul Ambasadei SUA în Republica Moldova, în colaborare cu Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, Asociația Presei Independente și Asociația Presei Electronice din Moldova. Campania face parte din proiectul „Promovarea Informării Alegătorilor”, în cadrul căruia 600 de biblioteci publice din toată țara informează alegătorii despre noul sistem electoral.
Începând cu luna noiembrie, 17 reprezentanți ai bibliotecilor publice din municipiul Bălți au participat la un curs de instruire elaborat special pentru bibliotecari de către Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, referitor la implementarea corectă a modificărilor recente din legislația electorală și a procedurilor de vot. Ulterior, bibliotecarii informează cetățenii din municipiu despre modificările noului sistem electoral de tip mixt și drepturile lor de vot, organizând sesiuni de instruire atât în incinta bibliotecilor, cât și în afara lor. Ca materiale educative, bibliotecarii au la dispoziție flyere, broșuri, dar și un ghid informativ electoral pe care le distribuie în comunitate.
Directorul filialei Nr. 5 a Bibliotecii Municipale „Eugeniu Coșeriu” din orașul Bălți, Margarita Vâgnan, a relatat pentru nordnews.md:
„Proiectul de instruire a populației referitor la procesul electoral este binevenit în contextul implementării noului sistem de vot. Bibliotecile instruiesc și informează nu doar potențialii alegători care au atins vârsta de vot, ci și tinerii care urmează să voteze pentru prima dată sau încă nu au atins majoratul. În acest scop, am organizat sesiuni de instruiri și discuții cu copiii de la Centrul de Plasament Temporar și Reabilitare, studenții de la Colegiul de Industrie Ușoară din Bălți cu care avem relații de parteneriat, dar și cu locuitorii satelor vecine, Sadovoe și Elizaveta.
Persoanele care abia au atins majoratul și își vor exercita pentru prima dată dreptul la vot la alegerile din 24 februarie au parte și de exerciții de simulare a alegerilor. Astfel, în incinta bibliotecii sunt organizate activități în care tinerii învață cum are loc întreaga procedură de vot, fiindu-le explicați toți pașii necesari în procesul electoral, începând cu înregistrarea alegătorului, prezentarea actelor de identitate, plasarea semnăturii în listele electorale și a ștampilei pe buletinele de bot, și până la normele de comportament în incinta secției de vot.”
Toate materialele utilizate de bibliotecari în cadrul campaniei de informare au caracter exclusiv informativ și în nici un caz nu promovează actualul sistem electoral sau candidații politici. Scopul final al proiectului este de a educa cetățenii, pentru ca alegătorii să-și poată exercita dreptul de vot liber, corect și democratic.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"