NordNews
Avem ce spune

Bilanțul cutremurului din Indonezia crește dramatic

Bilanţul victimelor cutremurului urmat de un tsunami care a afectat Insula indoneziană Sulawesi a crescut la peste 1200 de morţi duminică. Supraviețuitorii se confruntă acum cu un alt coșmar: nu au apă, hrană, mulți dintre ei nu mai știu nimic despre membrii familiilor lor, iar magazinele de pe insulă sunt jefuite, contribuind la starea de haos general care s-a instalat. 
ACTUALIZARE 18:50 Bilanţ devastator al cutremurului urmat de tsunami din Indonezia. 1.200 de oameni au murit, 500 sunt răniţi şi mulţi alţii sunt daţi dispăruţi. La aproape 48 de ore după ce valul seismic de 6 metri a lovit insula, indonezienii încă mai caută victimele sub dărâmături. Nici până la această oră, autorităţile nu ştiu amploarea pagubelor.


ACTUALIZARE 09:50 Bilanțul cutremurului urmat de tsunami în Indonezia a urcat la „cel puțin” 832 de morți, anunță echipajele de căutare și salvare citate de AFP și BBC .


”Este foarte dur”, declară pentru AFP Risa Kusuma, o mamă în vârstă de 35 de ani, care-şi leagănă băieţelul, cu febră, într-un centru pentru refugiaţi în oraşul Palu. ”Ambulanţa aduce noi corpuri în fiecare minut”, ”nu e multă apă, iar magazinele sunt jefuite peste tot”.
Ultimul bilanţ, de 420 de morţi, furnizat de către un reprezentant al agenţiei pentru gestionarea catastrofelor, citat de agenţia Antara, ar putea să crească, în contextul în care apar informaţii puţin câte puţin din zona afectată vineri de un cutremur de magnitudinea 7,5 iar apoi de un tsunami.
Alte 540 de persoane au fost grav rănite, potrivit agenţiei de presă.
Majoritatea victimelor a fost înregistrată până în prezent la Palu, o aglomeraţie de 350.000 de locuitori situată pe coasta de vest a Sulawesi. Autorităţile şi ONG-urile sunt îngrijorate însă de situaţia în regiunea Donggala, situată mai la nord, care rămâne foarte incertă.
Spitalele, dintre care unele au fost avariate, întâmpină dificultăţi în a face faţă afluxului victimelor. Iar numeroşi răniţi sunt îngrijiţi în aer liber.
Vicepreşedintele indonezian Jusuf Kalla a declarat că se teme ca bilanţul să nu atingă ”una sau mai multe mii”, bazându-se pe precedentele catastrofe.
SUPRAVIEŢUITORI SCOŞI DINTRE DĂRÂMĂTURI
Echipe de salvatori purtând combinezoane portocalii căutau în dărâmăturile unui hotel, care ar fi găzduit până la 150 de persoane, şi ale unui centru comercial care s-au surpat.
”Am reuşit să scoatem o femeie în viaţă din hotelul Roa-Roa în noaptea trecută”, adeclarat pentru AFP Muhammad Syaugi, şeful serviciilor de salvare. ”Şi am auzit inclusiv oameni care strigau după ajutor”.
Agenţia este de asemenea îngrijorată de soarta câtorva sute de persoane care lucrau la pregătirea unui festival pe o plajă, la Palu, vineri seara, cu puţin înainte de tsunami.

Tsunami and earthquake aftermath in Central Sulawesi, Indonesia
Foto: Agerpres

Preşedintele indonezian Joko Widodo, aşteptat la faţa locului, a anunţat că armata era în curs de mobilizare pentru a ajuta în căutarea de supravieţuitori. Avioane încărcate cu material şi hrană au aterizat peaeroportul din Palu, unde câteva piste sunt inutilizabile.
La Palu se puteau vedea epave de vehicule, clădiri transformate în mormane de moloz, arbori scoşi din rădăcină şi linii electrice doborâte, care arată violenţa undelor seismice şia valului de 1,5 metri care s-a abătut asupra oraşului.
 
HRANĂ ŞI ADĂPOST PENTRU SUPRAVIEȚUITORI
Îngroziţi de replici, numeroşi locuitori din Palu au dormit în adăposturi improvizate din bambus sau pe terenuri de fotbal.
Populaţia locală se confrunta cu urgenţe de bază ale supravieţuirii – găsirea de hrană şi adăpost.
Mulţi aşteptau răbdători la cozi lungi pentru a primi apă potabilă sau tăiţei instant.

Powerful Earthquake Strikes Indonesia's Lombok Island
Foto: Guliver/Getty Images

De o magnitudine de 7,5, potrivit Institutului american de geofzică USGS, cutremurul care a avut loc pe Sulawesi vineri, imediat înainte de ora 11.00 GMT (14.00, ora României), a fost mai puternic decât seria de cutremure care a afectat Indonezia în august şi s-a soldat cu peste 500 de morţi şi aproximativ 1.500 de răniţi pe Insula Lombok, care se învecinează cu Bali. Un val s-a declanşat la puţin timp după aceea pe coasta de lângă Palau.
Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule şi insuliţe s-a format prin convergena a trei mari plăci tectonice – indo-pacifică, australiană şi eurasiatică – şi se află pe Cercul de Foc al Pacificului, o zonă cu o activitate seismică puternică.
Pe 26 decembrie 2004, Indonezia a fost lovită de o serie de seisme devastatoare, între care unul cu magnitudinea de 9,1, pe Insula Sumatra. Acest cutremur a creat un tsunami care a ucis 220.000 de persoane în regiune, dintre care 168.000 în Indonezia.
În 2006, aproximativ 6.000 de persoane au fost ucise într-un violent cutremur, pe Insula Java. Seismul, de magnitudinea 6,3 potrivit USGS, a avut loc într-o zonă populată din sudul marelui oraş universitar Yogyakarta.
Sursa: digi24.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"