NordNews
Avem ce spune

Biserica Catolică a ascuns peste 3.000 de evrei la Roma în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Biserica Catolică a ascuns peste 3.000 de evrei la Roma de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit unor documente publicate joi de Institutul Pontifical Biblic, scrie digi24.ro

Documentele publicate de institut includ numele a peste 3.600 de persoane care au fost ajutate de ordinele catolice. După ce au fost comparate cu documente din arhivele comunităţii evreieşti din Roma a reieşit că 3.200 dintre acestea erau evrei.

Documentele au fost întocmite de iezuiţi după eliberarea capitalei Italiei de sub ocupaţia nazistă în iunie 1944, scrie Agerpres. Ele au fost apoi folosite ca bază pentru un studiu realizat de istoricul italian Renzo de Felice în 1961, care fusese considerat pierdut timp de zeci de ani.

Rolul Vaticanului în timpul Germaniei naziste, precum şi a regimului fascist al lui Benito Mussolini din Italia, este încă controversat.

Papa Pius al XII-lea, al cărui pontificat a durat din 1939 până în 1958, a fost criticat de istorici chiar în timpul vieţii acestuia pentru relaţiile sale cu Germania nazistă şi a fost acuzat că a tăcut în legătură cu Holocaustul. Cu toate acestea, alţi istorici îi apără moştenirea.

Papa Francisc a ordonat desecretizarea tuturor dosarelor, iar arhivele sunt accesibile din 2020. Între 10.000 şi 15.000 de evrei trăiau la Roma la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

Peste 2.000 au fost ucişi de trupele naziste. Oraşul a fost ocupat de soldaţii nazişti timp de nouă luni până la eliberarea sa de către Aliaţi în iunie 1944.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"