NordNews
Avem ce spune

Biserica Ortodoxă Rusă ameninţă Patriarhia de la Constantinopol

Patriarhia de la Moscova a Bisericii Ortodoxe Ruse ameninţă că va rupe relaţiile cu Patriarhia de la Constantinopol, dacă aceasta va recunoaşte autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene – informează BucPress.
Declaraţia a fost făcută de mitropolitul coordonator al departamentului de relaţii externe al bisericii ruse Ilarion în cadrul unei emisiuni difuzate de un post de televiziune din Rusia.  El a afirmat că biserica rusă nu o va recunoaşte pe cea ucraineană şi a acuzat Patriarhia de la Constantinopolul că acţionează cu încălcarea canoanelor.
Mitropolitul Ilarion a precizat că diplomația bisericească nu mai dă nici un rezultat în dialogul cu Patriarhia Constantinopolului. La sfârşitul lunii august, Patriarhul rus Kiril s-a întâlnit la Istanbul cu Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului pentru a-l convinge să respingă solicitarea Ucrainei. „A fost o întâlnire civilizată, bogată, chiar și frățească dacă privim lucrurile din exterior. Din păcate, însă, cei de la Constantinopol nu numai că nu au auzit argumentele noastre, dar au avut o atitudine înspăimântătoare și înșelătoare față de punctul nostru de vedere”, a spus mitropolitul Ilarion, care a adăugat că în cazul acordării autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene, relațiile cu Patriarhia de la Constantinopol vor fi rupte.
„Dacă Constantinopolul va realiza planul perfid de acordare a Tomosului, acest lucru înseamnă că autocefali vor deveni un grup de schismatici. Biserica canonică nu trebuie să recunoască această autocefalie și noi, cei din Biserica Ortodoxă Rusă, nu o vom recunoaște, nu vom avea o altă cale decât să rupem relațiile Patriarhia de la Constantinopol”, a declarat ierarhul, citat de Agenția de știri BucPress.
De precizat că recent Biserica Ortodoxă Rusă l-a acuzat pe Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului că a trimis reprezentanţi în Ucraina fără să fi informat în prealabil Patriarhia Moscovei. Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse, Vladimir Legoida, a apreciat, pe aplicaţia de mesagerie rusă Telegram, că este „nici mai mult decât o invazie brutală fără precedent a teritoriului canonic al Patriarhiei Moscovei”. „Asemenea acţiuni nu pot rămâne fără răspuns”, a avertizat purtătorul de cuvânt, subliniind că Patriarhia Ecumenică de Constantinopol nu a informat Moscova despre această iniţiativă.
Agenția BucPress menționează că Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe Ireneu l-a avertizat pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu împotriva „amestecului în problemele bisericii ucrainene”. Într-o scrisoare către Bartolomeu, Ireneu susține că numai Biserica Ortodoxă Rusă are drept canonic și istoric la organizarea bisericească în Ucraina. Extrase din scrisoareaa lui Ireneu au fost publicate de agenția religioasă greacă „Romfea” și distribuite de alte media. Potrivit lui Ireneu, Patriarhia Ecumenică, intervenind în treburile Bisericii din Ucraina „împotriva voinței Bisericii Ortodoxe Ruse“, introduce noi parametri și o „activitate distructivă“ în Ortodoxie – și afirmă că există planuri similare pentru „Biserica Ortodoxă Macedoneană“. Despre autocefalia Bisericii din Ucraina patriarhul sârb spune că este „foarte riscantă, chiar catastrofala“ pentru unitatea Sfintei Ortodoxii, iar Biserica Ortodoxă a Ucrainei cu Patriarhia la Kiev o cataloghează drept „schismatică”. O astfel de decizie, în opinia patriarhului, va însemna și o atitudine nefrățească față de Biserica Rusă. Ireneu pune semnul egalității între „liderii schismei din Muntenegru și Ucraina” și consideră că, la fel ca în Macedonia, „situația din Muntenegru este legată de Ucraina”.
Amintim că în aprilie Rada Supremă a Ucrainei a susținut apelul Președintelui Ucrainei Petro Poroșenko către Patriarhul de Constantinopol privind autocefalia bisericii ortodoxe ucrainene. Petro Poroşenko a cerut Parlamentului de la Kiev să susţină înfiinţarea bisericii ortodoxe ucrainene autocefale. El a susţinut la 19 aprilie 2018 un discurs în Rada Supremă de la Kiev, în care le-a cerut parlamentarilor să adopte un apel către Patriarhul de Constantinopol, căruia să-i solicite să acorde bisericii ucrainene Tomosul de autocefalie.
„Nu este vorba doar despre religie, ci și despre geopolitică. Pentru mine consolidarea bisericii ucrainene autocefale are aceeași greutate ca și regimul fără de vize și Acordul de asociere cu UE. Este ca o luptă comună pentru dreptul de a adera la UE și NATO, este o chestiune ce ține în mod direct de securitatea noastră națională în cadrul războiului hibrid, fiindcă Kremlinul consideră biserica rusă drept un instrument de influențare a Ucrainei”, a spus Petro Poroșenko.
„Ucraina, ca stat independent, nu doar că are dreptul, ci pur și simplu este obligată să îşi înfiinţeze propria biserică. Eu, în calitate de președinte, am decis să apelez la Patriarhul Bartolomeu, solicitând să acorde Tomosul de autocefalie pentru biserica locală ucraineană” – a mai declarat Poroșenko. „Toți credincioșii au dreptul să-şi aleagă liber atât lăcaşul de rugăciune, cât şi jurisdicția ecleziastică”,  a spus recent Petro Poroşenko.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"