NordNews
Avem ce spune

BNM pune în circulație noi monede comemorative și jubiliare

Banca Națională a Moldovei (BNM) pune în circulație noi monede comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic, începând cu 28 decembrie, transmite IPN.
Seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Chișinău” este completată cu moneda dedicată împlinirii a 150 de ani de la trecerea în eternitate a lui Constantin Negruzzi , prozator, poet, traducător, dramaturg. Moneda a fost bătută în aur și în argint. Cea de aur are valoarea nominală de 100 de lei și un tiraj de 100 de unități. Moneda din argint are valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 200 de unități.
Potrivit BNM, alte trei monede, confecționate din argint, cu un tiraj de 250 de piese fiecare, fac parte din seria „Personalități”. Acestea sunt dedicate aniversării a 90-a de la nașterea lui Ion Druță , scriitor, poet, dramaturg și istoric literar, aniversării a 150-a de la nașterea lui Mihail Berezovschi , hirotonisit și preot, care a activat ulterior ca profesor titular la Catedrala Arhiepiscopală și aniversării unui veac de la nașterea lui George Meniuc, eseist, poet, prozator, publicist și traducător.
O monedă din argint, dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea Adei Zevin, artist plastic din Basarabia, suplimentează seria „Femei celebre”. Piesa are valoarea nominală de 50 de lei și este bătută într-un tiraj de 300 unități.
Seria „Mănăstirile Moldovei” este completată cu moneda dedicată „Mănăstirii Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron din Chișinău”, cunoscută colocvial ca Mănăstirea Ciuflea. Moneda are valoarea nominală de 50 lei, fiind emisă într-un tiraj de 300 unități.
Colecția „Conace boierești” adaugă o monedă de argint, cu valoarea nominală de 50 de lei, care reprezentă Conacul lui Zamfirache Ralli, fosta reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea. Moneda are un tiraj de 300 de unități.
Seria „Știință și inovare”, lansată anul trecut, include două monede comemorative noi în argint, cu o valoare nominală de 50 de lei și un tiraj de 200 de piese fiecare, dedicate aniversării a 100-a de la nașterea lui Ivan Mocan,  doctor habilitat în științe economice, profesor universitar. O altă monedă este dedicată aniversării a 80-a de la nașterea lui Mihai Marinciuc, conferențiar la Catedra de Fizică a Universității Tehnice a Moldovei, promotor și organizator al învățământului în domeniul fizicii.
Șirul noilor monede puse în circulație din 28 decembrie îl încheie piesa „Șoim dunărean (Falco cherrug)” din seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova”. Moneda este confecționată din argint, are valoarea nominală de 50 de lei și un tirajul de 300 de piese.
Monedele comemorative și jubiliare, ambalate în capsule de metacrilat transparent și cutii de prezentare, sunt însoțite de certificate de autenticitate, redactate în limbile română și engleză.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"