NordNews
Avem ce spune

BNM scade rata de bază a patra oară consecutiv, însă băncile nu se grăbesc să-și ajusteze dobânzile la împrumuturi

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a stabilit rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul de 10,00 la sută anual. De asemenea, au fost stabilite ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight la nivelul de 12,00 la sută și, respectiv de 8,00 la sută anual. Totodată, norma rezervelor obligatorii se menține la nivelul actual.

Această decizie continuă setul de măsuri stimulative de politică monetară adoptate începând cu sfârșitul anului trecut pentru a readuce inflația la țintă.

Adoptarea în timp util a măsurilor restrictive de politică monetară pe parcursul anului 2022 a dus la schimbarea trendului inflației. Astfel, după valoarea maximă atinsă în luna octombrie 2022 (34,6 la sută), procesul inflaționist s-a temperat continuu, inflația înregistrând nivelul de 18,1 la sută în luna aprilie 2023.

„Creșterea tarifelor cu efectele lor secundare, războiul din Ucraina, seceta din vara trecută și majorarea accizelor la începutul anului mențin inflația cu mult deasupra țintei. Însă, cererea dezinflaționistă, începând cu mijlocul anului trecut, și aprecierea leului de la începutul acestui an continuă să atenueze din presiunile factorilor menționați”, se arată în decizia de politică monetară a BNM din 11 mai 2023.

Astfel, hotărârea este orientată să stimuleze cererea agregată, inclusiv prin încurajarea consumului și echilibrarea economiei naționale. În acest context, decizia BNM creează condiții prielnice pentru accesul cetățenilor și a mediului de afaceri la credite cu rate mai mici, urmând ca băncile comerciale să își ajusteze cât mai rapid ratele de împrumut.

În ședința de astăzi a fost aprobat și cel de-al doilea Raport asupra inflației, care va fi publicat pe data de 15 mai 2023.

Tendințele anticipate în rundele anterioare rămân valabile. Prognoza inflației a fost micșorată pentru întreaga perioadă comparabilă, în mare parte, din contul tuturor componentelor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"