NordNews
Avem ce spune

Bombardamentele armatei ruse au lovit două mari terminale pentru stocarea cerealelor în portul Nikolaev

Două mari terminale pentru stocare de cereale au fost lovite miercuri de bombardamente ruse în oraşul portuar Nikolaev din Ucraina, au anunţat operatorii terminalelor, casele de comerţ Bunge şi Viterra, scrie digi24.ro.

Terminalul portuar Evri, proprietate a Viterra şi dedicat uleiurilor vegetale, a fost avariat de un atac cu rachete, care de asemenea a rănit uşor o persoană, a anunţat un purtător de cuvânt al grupului, precizând că două silozuri au fost cuprinse de flăcări şi un al treilea a fost avariat.

Acest terminal, achiziţionat în 2020 de Glencore, compania-mamă a Viterra, are o capacitate de stocare de 160.000 de tone, relatează DPA, citată de Agerpres.

În ceea ce priveşte Bunge, instalaţiile sale au fost lovite în timpul celor mai recente atacuri ruse în regiune, a declarat o purtătoare de cuvânt, precizând că loviturile asupra terminalului nu s-au soldat cu răniţi şi că anvergura exactă a pagubelor nu este deocamdată cunoscută.

Terminalul, care era închis din prima zi a invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, conţine un sit stocare, de încărcare a navelor şi o unitate pentru producţia de ulei vegetal.

Informațiile despre aceste atacuri vin în condițiile în care Occidentul acuză Rusia că folosește criza cerealelor pe post de armă.

Porturile Nikolaev şi Odesa sunt blocate de la începutul conflictului, ceea ce paralizează transportul maritim de materii prime agricole, până acum principala cale de export pentru Ucraina.

Discuţii, fără rezultate concrete până la această oră, au avut loc între Rusia şi Turcia cu privire la deschiderea de coridoare maritime care să le permită navelor comerciale să circule din Ucraina pe Marea Neagră, o zonă devenită impracticabilă prin prezenţa minelor.

Potrivit Ankarei, o navă comercială turcă a părăsit miercuri portul ucrainean Mariupol (sud-est), aflat deja sub control rus, în Marea Azov.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"