Comisia Europeană a decis astăzi alocarea a încă 100 de milioane de euro Republicii Moldova în calitate de asistență macro-financiară. Această sumă se alătură celorlalte 87 de milioane de euro acordate anterior de UE. Decizia vine exact în momentul în care autoritățile de la Chișinău negociază un credit de 200 mln acordat de Federația Rusă cu o dobândă de 2% și prevederi dubioase, scrie Deschide.md.
Banii acordați de UE fac parte dintr-o tranșă totală de 3 miliarde de euro, destinată pentru 10 țări din estul Europei, Nordul Africii și Orientul Apropiat. Fondurile vor fi disponibile în decurs de 12 luni.
În urma unei solicitări a Republicii Moldova, Comisia Europeană a adoptat o propunere pentru un program de asistență macrofinanciară (AMF) de până la 100 de milioane EUR, din care până la 40 de milioane EUR vor fi furnizate în subvenții și până la 60 de milioane EUR în împrumuturi pe termen mediu în condiții de finanțare favorabile. Noua asistență urmează să fie acordată în trei tranșe și să completeze programul FMI din țară, aprobat la 7 noiembrie 2016”, se spune în comunicatul Comisiei Europene.
Amintim că, astăzi, la Comisia Economie Buget și Finanțe a fost dezbătut creditul acordat de Federația Rusă în sumă de 200 de mln Euro. Deputatul PPDA, Alexandru Slusari, i-a spus ministrului Finanțelor, Sergiu Pușcuță, să renegocieze acordul cu Moscova ca să fie excluse anumite prevederi ce trezesc semne de întrebare. Deputatul s-a referit la penalitatea dobânzii, soluționarea litigiilor, datoriile companiilor private dar și implicarea companiilor rusești.
Tot astăzi, Ministrul Finanțelor nu a putut răspunde deputatului Pro Moldova, Vladimir Cebotari, din ce sumă este achitată dobânda creditului rus. După întrebare Pușcuță a răsfoit acordul, însă, într-un final, nu a mai putut răspunde, iar la scurt timp, deputatul PSRM, Oleg Lipskii, a sărit cu întrebări ce caută Cebotari la ședința Comisiei.
Daca totul e asa cum a fost descris atunci creditul asta e cu multe subintelesuri care pot pune Moldova in „brinci”