NordNews
Avem ce spune

Bugetarii vor fi remunerați în baza sistemului unitar de salarizare

Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.
 
Documentul are drept scop crearea unui sistem echitabil și majorarea părții fixe a salariilor. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale și modalitatea de stabilire a plății. Astfel, angajații vor fi remunerați în baza sistemului constituit din grade și trepte de salarizare. Conceptul reformei prevede că salariul va fi format din partea fixă și cea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii.
 
Legea garantează păstrarea integrală a salariului, în cazul în care, conform noilor reguli de salarizare, angajatului i se stabilește un salariu mai mic decât cel deținut anterior. Astfel, angajații își vor păstra cel puțin veniturile pe care le au în prezent. Totodată, în urma implementării reformei, nimeni din angajații din sectorul bugetar nu va mai avea un salariu mai mic de minimul de existență de 2000 de lei, iar diferența dintre prima scară de salarizare și ultima va fi de 15 trepte și nu 33 cum este în prezent.
 
Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv educaţie, sănătate și asistenţa socială. Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021 se preconizează o creștere de circa 30% a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55% – pentru cele finanțate din bugetele locale.
 
Noul sistem va intra în vigoare la 1 decembrie curent.
 
În aceeași ediție a Monitorului Oficial a fost publicat și decretul prezidențial privind promulgarea legii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"