NordNews
Avem ce spune

Ca să voteze, studenții ar trebui să-și declare locul de ședere sau să obțină certificat pentru drept de vot

Pe mii de tineri cu drept de vot din Republica Moldova scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020 îi va prinde în alte localități decât cele de baștină. Este vorba în special despre studenții care învață în Chișinău, Bălți, Cahul, Comrat sau alte orașe. Așa cum au arătat rezultatele altor alegeri, faptul că nu dispun de viză de reședință în aceste localități îi poate descuraja să meargă la vot. Comisia Electorală Centrală informează (CEC)că la 1 noiembrie studenții vor putea vota dacă își declară locul nou de ședere la preturi sau primării până la 1 octombrie sau dacă își iau un certificat pentru drept de vot, în perioada 12-31.

”Dacă nu votez, dar critic guvernarea, e un pic ipocrit…”

Alex Cozlovschi a împlinit recent 19 ani și va vota pentru prima dată un președinte. Nici nu-și imaginează cum ar fi să nu participe la vot. Anul trecut, la alegerile locale, abia făcuse 18 ani și s-a dus bucuros să-și dea votul la scrutinul local. Atunci era încă elev, la Liceul „Mihai Eminescu” din orașul Fălești, iar acum învață la Universitatea Tehnică (UTM). „Sună banal, dar votul nostru întotdeauna contează. În istorie sunt o mulțime de exemple care arată că situația putea fi schimbată anume de un vot. Același Hitler a preluat controlul în partid având o diferență de un vot. Și, la urma urmei, dacă nu ți-ai exercitat dreptul civic de a vota, nu vei putea să ceri nimic guvernării, nu ai dreptul moral. Dacă nu am votat și critic e un pic ipocrit…”, explică Alex.

Încă din liceu, pe lângă studii, Alex face o mulțime de alte lucruri: participă la diverse proiecte de implicare civică a tinerilor, iar acum coordonează un proiect ce implică elaborarea unei platforme online pentru grădinițele din Chișinău, în cadrul organizației neguvernamentale „Calea Lactee”. Lipsa de interes a unor tineri față de procesul electoral vine, spune el, din abordări greșite care ar exista în școli: „Poate suna un pic jignitor pentru sistemul nostru educațional, dar tinerii nu prea au dreptul de a alege. Pe perioada liceului nu ni sepermite să luăm decizii, nici la orele opționale, nici la cele obligatorii. Într-un fel, tinerii se deprind cu ideea că nu are importanță ce vor spune ei, oricum va fi așa cum va spune profesorul sau dirigintele. Această idee călătorește cu ei până la vârsta de 20-23 de ani, când încep să înțeleagă că da, de părerea lor poate depinde ceva. Cred că acesta e unul dintre principalele motive din care tinerii nu merg la vot”.

O altă studentă, Liliana Furnică, de la Colegiul de Medicină din Cahul, va vota pentru prima dată, întrucât a împlinit de curând 18 ani. ”Mă interesează viitorul țării și așvrea să avem măcar câtuși de puțin schimbări în țară. Dar pentru asta trebuie să ne mobilizăm și să mergem la vot”. Așa cum învață într-o localitate apropiată de casă și merge des la părinți, Liliana spune că va vota în satul de baștină, Vadul lui Isac.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata