NordNews
Avem ce spune

Cadrele didactice din Chișinău, scutite de testele obligatorii la COVID-19

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban anunță că decizia Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică, prin care cadrele didactice din țară sunt obligate să prezinte teste negative la noul coronavirus la fiecare două săptămâni din 1 septembrie din cont propriu, este nulă pe teritoriul municipiului Chișinău, scrie Realitatea.

Mai exact, Ceban spune că a luat decizia de a nu respecta hotărârea CNESP, întrucât în Capitală există deja o rată de vaccinare de peste 70%.

Mai mult, edilul spune că statul trebuie să aibă grijă de cetățenii, iar dacă guvernarea nu o va face, municipalitatea va aloca bani din bugetul CMC pentru profesori, angajați auxiliari.

Anunțul a fost făcut în această dimineață.

„Mi s-a spus să tac, însă nu o voi face. Mi s-a transmis, prin persoane terțe, că va veni procurorul și mă v-a liniști dacă nu voi înceta. Vă rog, administrația centrală, să vă revizuiți decizia privind obligativitatea testelor negative din contul profesorilor. Dacă și dacă nu va fi modificată decizia, municipalitatea va avea grijă de locuitori, întrucât statul nu o poate face”, a anunțat Ceban.

Amintim că luni, 23 august, CNESP a aprobat o nouă hotărâre prin care a stipulat ca măsură de siguranță, pentru noul an școlar, care va începe la 1 septembrie, testarea cadrelor didactice odată la 14 zile din bani proprii, dacă nu doresc să se vaccineze.

Mai mult, testarea la COVID-19 sau vaccinarea cadrelor didactice în contextul începerii unui nou an școlar a trezit indignarea sindicaliștilor.

În replică, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a spus că le respectă opinia, dar ei nu sunt medici și nu pot să-și expună atât de categoric părerea.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata