NordNews
Avem ce spune

Călătoriți cu gust prin locurile frumoase ale R. Moldova. Ce este Ruta Meșteșugarilor și de ce merită să o treci

Nu există nimic mai important decât locurile în care am crescut, tradițiile și obiceiurile pe care strămoșii noștri le-au păstrat cu atâta perseverenţă pentru noi: rețete de bucate tradiționale pe care bunicile și străbunicile le notau cu atenție pe paginile de caiet; sculpturi în lemn sau articole tricotate. Pe toate acestea le-am aflat mai întâi de la bunicii noștri care au învățat de la ai lor. Aceste momente sunt neprețuite și se stochează în memoria noastră de-a lungul vieții. Vrem să vă cufundați adânc în amintirile din copilărie sau să vă învățați copiii să țese obiecte din frunze de porumb, să creeze jucării din lemn, să modeleze vase de lut, să împletească articole din viță de salcie sau să confecționeze o mască pentru sărbătorile de Crăciun.

În satele moldovenești încă mai găsești războaie pe care străbunicile noastre și-au țesut zestrea. Ele au fost păstrate de localnici și acum le puteți vedea în muzeele sătești. Astăzi, ornamentele străvechi aplicate pe țesături și covoare au căpătat un nou sens și o nouă viață. La urma urmei, fiecare ornament transmite o poveste și un sens profund.

Acum aveți posibilitatea să faceți cunoștință cu artizanii populari din Moldova grație proiectului comun al Agenției de Investiții și al platformei Teleportravel. Echipa Teleportravel a călătorit din sudul spre nordul republicii și a promovat personal toate master class-urile oferite de artizanii locali.

Ruta Meșteșugarilor din Moldova este formată din 10 trasee, pe parcursul cărora veți avea ocazia să vizitați 20 de maeștri, să încercați personal să creați ceva cu propriile mâini, precum și să vizitați toate locurile interesante din împrejurimile atelierelor.

Veți întâlni așa maeștri, precum:

Îl veți vizita pe Pavel Țăranu. El vă va învăța cum să mânuiți vița de salcie și o să se împărtășească cu experiența și cu cunoștințele lui.

 

Uliana Trandafilova este o meșteșugărească tânără și foarte talentată care arată că olăritul este o modalitate de a se familiariza cu meșteșugul tradițional al strămoșilor ei și va încerca să vă învețe acest meșteșug.

 

Constantin Olteanu este un maestru din sudul republicii, care, care o să vă spună toate secretele de confecționare a obiectelor din viță de vie.

Victor Pelin este un maestru care produce sculpturi în lemn și creează jucării pentru copii pentru dezvoltarea gândirii logice.

Natalia Kandjia, o maestră folclorică, care continuă munca bunicii sale. Natalia o să vă învețe sum să confecționați amulete pentru apropiații voștri.

Vasile Goncear vă va învăța cum să modelați obiecte din ceramică. De-a lungul celor 15 ani petrecuți în Italia, Vasile a stăpânit tot ce e mai bun din acest domeniu și a adus toată această experiență în Moldova, în țara natală, unde și-a deschis propriul atelier și acum este gata să vă împărtășească cunoștințele sale.

Tatiana Popa vă va învăța arta de a țese covoare antice vindecatoare și vă va dezvălui multe secrete, iar cel mai prețios secret ține de modul de păstrare a sănătății cu ajutorul covoarelor speciale de masaj.

Veți participa la un master class împreună cu Ecaterina Popescu. Ea este o meșteră populară și este specializată în țesutul covoarelor. Ecaterina este fondatoarea centrului de meșteșuguri „Arta Rustica”. Ea îți va organiza o excursie și îți va arăta atelierul în care sunt fabricate covoarele.

De asemenea, veți avea ocazia să vizitați atelierul fraților Scutelnic. Veți face cunoștință cu arta modelării argilei, veți admira o colecție mare de ceramică. Lillian și Ruslan vă vor spune cum să modelați lutul și alte detalii de modelare.

Dumitru Costandachi este considerat un maestru care a reînviat arta sculpturii în lemn și a îmbogățit-o cu elemente tradiționale moldovenești.

Următorul maestru popular care așteaptă să-l vizitați este Ion Aștefanoaie. Ion este fierar, lucrează cu metalul, îl modelează, îl lustruiește, creând adevărate lucrări handmade.

Master class de la Zaharia Triboi. Meștera lucrează cu lutul de mai bine de 25 de ani, este singura meșteră care mai face veselă din ceramică neagră.

În continuare, vă veți familiariza cu fabricarea lumânărilor decorative. Angela și Ion Cârchilan sunt singurii din Moldova care ornamentează manual lumânări, creând tablouri întregi pe ele.

Liliana Starciuc este o meșteră populară care vă va prezenta detaliile realizării costumului și cămășii naționale moldovenești (ie).

 

De mai bine de 30 de ani, Maria Cristea creează costume naționale și confecționează bluze naționale moldovenești pentru femei „ie”. Maria a deschis un atelier în inima Chișinăului, în care te invită să-l vizitezi.

Simion Daud este muzician și și-a dedicat cea mai mare parte a vieții muzicii ca violonist în ansamblul muzical „Arcușul”. Simion posedă un auz muzical impecabil, iar acum creează fluiere. 

Dumitru Pascar este unul dintre cei mai renumiți meșteri din nordul țării, care confecționează pantofi de piele străvechi, încălțăminte de pe vremea dacilor care se numesc „opinci”. 

Alexandru Melnic creează produse din plante (paie, stuf), precum și măști populare.

Victoria și Vitalie Parlui care lucrează de mai bine de 15 ani în domeniul ceramicii și olăritului artistic, confecționează vaze și obiecte decorative.

Veți vizita orașul Edineț amplasat în nordul țării, unde veți întâlni un maestru unic care creează măști ritualice tradiționale care sunt folosite pentru ceremoniile de Crăciun. Marcel Ostrovschi și soția sa Mariana cos, de asemenea, costume naționale și confecționează pantofi strămoșești, care fac, de asemenea, parte din costumul național.

 

Toți acești maeștri vă așteaptă să-i vizitați și sunt gata să se împărtășească cu secretele meșteșugului lor. Nu ratați momentul și porniți-vă cât mai curând pe urmele artizanilor moldoveni.

Și apropo, toate itinerariile sunt gratuite. Dar, în schimb, nu uitați să le mulțumiți artizanilor pe care îi veți vizita și numaidecât spuneți-le prietenilor despre acest proiect, deoarece meșteșugarii chiar au nevoie de ajutor și de atenția noastră.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"