NordNews
Avem ce spune

Cancerul este a doua cauză a mortalității în R. Moldova

Cancerul se află pe locul doi printre cele mai răspândite cauze de deces în rândul moldovenilor, după maladiile cardiologice. Anul trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate peste 50 de mii de cazuri de îmbolnăvire cu cancer, dintre care peste 18 mii de cazuri s-au soldat cu decese. Datele au fost prezentate în cadrul celui de-al V-lea Congres Național de Oncologie, relateaz[ agora.md
 

Potrivit Directoarei Agenției Internaționale de Cercetare în domeniul prevenției cancerului din Lyon, Elisabete Weiderpass, prevenirea și depistarea timpurie sunt cele mai eficiente metode în lupta împotriva cancerului, iar cercetările în acest domeniu trebuie să fie fortificate în Republica Moldova.

În acest sens, pentru reducerea și prevenirea maladiilor oncologice în Republica Moldova, în anul 2016 a fost aprobat Programul Național de Control al Cancerului pentru anii 2016-2025, obiectivele căruia urmează să fie îndeplinite până în anul 2025.

„Primul obiectiv strategic presupune reducerea cu până la 10% a incidenței tipurilor de cancer, prin controlul factorilor de risc comportamentali, acesta fiind cauzat  în mare parte de stilul de viață: consumul de alcool, nutriția suboptimală și inactivitatea fizică. Al doilea obiectiv este de a spori depistarea timpurie a cancerului cu 25%. Totodată, se urmărește reducerea mortalității cu 7%”, a spus Elisabete Weiderpass.

Mai mult de atât,  se urmărește asigurarea accesului a cel puțin 80% dintre pacienții cu cancer la servicii calitative de diagnostic, tratament și îngrijire continuă până în anul 2025, dezvoltarea serviciilor paliative și a celor de reabilitare și asigurarea accesului pacienților cu cancer la aceste servicii.

La nivel global, în fiecare an, sunt înregistrate peste 18 milioane de persoane diagnosticate cu cancer, majoritatea cazurilor soldându-se cu decese.

Anul acesta, Institutul Oncologic din Republica Moldova a îndeplinit 60 de ani de la fondare. Din cauza pandemiei, conducerea instituției a marcat evenimentul printr-un congres online.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"