NordNews
Avem ce spune

Când va putea avea Uzina Metalurgică de la Râbnița o autorizație de mediu. Deputat PAS: „Deocamdată, nu există nicio autorizație”

Deputatul PAS, Lilian Carp, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că, deocamdată, Uzina Metalurgică de la Râbnița nu a primit nicio autorizație de activitate din partea Ministerului Mediului și nu se cunoaște când va fi eliberată o asemenea autorizație. Potrivit politicianului, autoritățile de la Tiraspol sunt nemulțumite de decizia Chișinăului și caută susținere și ajutor din partea Ambasadorului SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon, privind reluarea acestei întreprinderi.

În primul rând trebuie să înțelegem că  așa cum a declarat și Adunarea Populară a Consiliului Europei, că stânga Nistrului este un teritoriu ocupat, noi știm că este ocupat de către Rusia. Eu am solicitat informația de la doamna Cantaragiu pentru a cunoaște exact ce s-a întâmplat acolo. Informația pe care o am este că până în prezent nu există o autorizație de mediu pentru MMZ, iar procesul de examinare este încă în curs. Pe lângă autorizația de mediu,această uzină trebuie să mai aibă și licența eliberată de ASP care tot lipsește la etapa actuală. MMZ a depus o cerere de eliberare a autorizației de mediu privind emisia de la surse fixe undeva pe la mijlocul lunii ianuarie. Până în prezent nu este luată o decizie și nu cred că în curând se va lua vreo decizie privind eliberarea acestei licențe de activitate. Faptul acesta i-a nemulțumit și pe cei de la Tiraspol care au declarat că Chișinăul ar încerca să saboteze activitatea acestei întreprinderi căutând susținere în persoana Ambasadorului SUA în Republica Moldova privind reluarea activității acestei întreprinderi”, a declarat Lilian Carp.

Fostul deputat Alexandru Slusari a menționat că încercarea disperată a uzinei metalurgice de la Râbnița de a obține o autorizație de mediu în urma unui control efectuat de doi inspectori timp de trei zile, e încă o dovadă a tentativei de perpetuare a vechilor scheme.

„Populația RM trebuie să înțeleagă că timp de 30 de ani acest regim a fost întreținut în proporție de 70 – 80% de Chișinău, prin importuri, exporturi. Când la putere erau diverse grupări criminale conduse de  Plahotniuc și  Dodon, înțelegeam că aceștia recurg la scheme gri pentru a face bani. Contrabanda era la ea acasă. Acum situația s-a schimbat. Am alte așteptări de la actuala guvernare. Să știi că 40% din valută în stânga Nistrului vine de la această întreprindere și că ea nu plătește niciun bănuț în bugetul RM, are probleme cu contrabanda și că toată piața metalelor poate trece iar sub controlul unei singure uzine care nici măcar nu e controlată de Tiraspol, ci de Rusia, orice încercare de a-i elibera autorizația de mediu mi se pare gravă. Pentru mine absolut nu-i clară poziția Guvernului”, a menționat ex-deputatul.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"