NordNews
Avem ce spune

Candu propune testarea în masă, gratuită, a angajaților la COVID-19

Testele pentru COVID-19, pe lângă faptul că sunt scumpe, sunt și impozabile în cazul în care sunt achitate de angajator. Acesta este mesajul deputaților Pro Moldova care propun un proiect de lege ce are drept scop aplicarea unor măsuri temporare de modificare a prevederilor din Codul Fiscal așa încât agenții economici să poată achita costurile testărilor pentru angajați fără plăți suplimentare, transmite agora.md 

Dacă un agent economic ar vrea azi să achite 600 de lei și să ofere posibilitatea ca o parte din angajați să fie testați, statul ar impozita angajatorul, deoarece aceste costuri ar fi nedeductibile. Și ar fi impozitat și salariatul cu impozit pe venit. Și mai mult de atât, din această sumă s-ar plăti și contribuțiile de asigurări sociale și medicale”, explică într-o conferință de presă liderul Pro Moldova Andrian Candu.

Ca să facilităm și să încurajăm angajatorii, indiferent de forma de organizare, să achite testele pentru salariați și pentru a încuraja astfel testarea în masă a populației, chiar pentru a veni cu un suport agenților economici și salariaților, acum când economia stagnează noi venim cu o inițiativă legislativă, cu modificări și completări în legislația actuală, în Codul Fiscal ca elemente tranzitorii, pentru perioada în care trecem de situație excepțională în sănătate, ca plățile pe care le va face angajatorul în favoarea salariatului pentru costul testelor să fie deductibile, iar pe de altă parte să fie neimpozabile și nesupuse plăților în asigurări sociale și medicale”, a spus deputatul.

Potrivit lui, astfel s-ar încuraja testarea în masă a populației, o practică aplicată pe larg în alte țări. Solicitarea de susținere a proiectului este adresată în primul rând Guvernului așa cum proiectul de lege, susțit autorii, ar conține „avantaje pentru sănătatea publică și economia țării”. Proiectul de lege va fi înregistrat miercuri în Parlament.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"