NordNews
Avem ce spune

Carburanții se scumpesc din nou. Cât va costa motorina și benzina în acest weekwnd

După ieftini la rând, carburanții cresc în preț. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunțat noile prețuri plafon la carburanți pentru sâmbătă, duminică și luni. Potrivit ANRE, un litru de benzină va costa cu 8 bani mai mult – 25,69 lei, iar un litru de motorină va fi vândut cu  25,94 lei, adică cu 16 bani mai mult.

Agenția anunță, că în ultima săptămână, prețurile au crescut cu 8 bani/litru la benzina și cu 29 bani/litru la motorina.

ANRE justifică creșterea carburanților prin faptul că în ultimele zile, cotațiile Platts au înregistrat creșteri semnificative.

„Majorările înregistrate pe parcursul săptămânii curente se datorează creșterii  cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor. Conform analizelor de specialitate, unul din factorii majori care afectează cotațiile este instabilitatea continuă la capitolul aprovizionării rafinăriilor cu țiței și insuficiența produselor petroliere pe principalele piețe de pe continentul european”, se arată în comunicatul ANRE.

Începând cu 1 septembrie 2021 au intrat în vigoare modificările la legea produselor petroliere. ANRE stabilește prețurile plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 și pentru motorină.

Precizăm că Parlamentul a decis că ANRE va stabili prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard în fiecare zi lucrătoare. Acestea vor fi valabile cu începere de la ora 00:01 pentru ziua/zilele următoare celei/celora în care au fost stabilite.

Conform reglementărilor aprobate, se interzice comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la un preț ce depășește prețul maxim stabilit de ANRE.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"