NordNews
Avem ce spune

CÂT COSTĂ VIAȚA UNUI OM? după Reforma Guvernului Filip

Patru angajați ai Întreprinderii de Stat Poșta Moldovei au decedat, în ianuarie 2018, într-un cumplit accident, pe un traseu din raionul Râșcani. Toți se aflau la muncă, transportau colete poștate. În urma cruntului accident au rămas patru familii îndurerate și un copil orfan de tată la nici trei ani împliniți. Cercetat cu multă întârziere, accidentul de muncă a ajuns în instanță, fiind constatată vina angajatorului. La aproape trei ani de la accident, chiar dacă există o decizie irevocabilă a instanței de judecată, familiile celor patru victime încă mai așteaptă ca statul să le achite indemnizațiile ce li se cuvin. Cazul Poșta Moldovei este unul dintre puținele care în ultimii ani au ajuns în instanță și s-a finalizat cu o decizie. Cele mai multe accidente de muncă mortale rămân necercetate, iar în lipsa unor constatări specializate, vina este lăsată pe seama celui decedat, care nu se mai poate apăra. Reforma organelor de control, inițiată de fostul cabinet de miniștri, condus de Pavel Filip, și prezentată drept un mare succes, a suportat fiasco, lăsând destructurat sistemul de inspecție a muncii, scrie anticoruptie.md


Cazul „Poșta Moldovei” și lungul drum al justiției

Familiile celor patru bărbați, angajați ai oficiului din Râșcani al Întreprinderii de Stat Poșta Moldovei, care au decedat în accidentul rutier, produs în ianuarie 2018, în apropierea satului Mihăilenii Vechi, raionul Râșcani, au bătut vreme de un an pragurile instituțiilor publice, pentru a obține cercetarea accidentului de muncă și determnarea celor ce se fac vinovați. Aceasta, în condițiile în care un accident de muncă trebuie să fie cercetat, conform legii în 30 de zile. Inspectoratul de Stat al Muncii nu avea la acel timp împuterniciri să cerceteze accidentele de muncă, iar agenția care urma să preia atribuțiile legate de securitatea muncii, nu avea încă angajați. Toate acestea făceau parte din reforma organelor de control inițiată de Guvernul Filip. Rudele celor patru salariați ai Poștei Moldovei au scris peste tot: șefului statului, Guvernului, Inspectoratului de Stat al Muncii, dar răspunsurile instituțiilor respective nu au schimbat situația. „Nici nu știam la cine să ne adresăm. Aici, în raion, atunci când s-a produs accidentul, nu mai era nici un inspector al muncii. Peste tot ni se spunea: „Nu este lege”, „Nu avem împuterniciri”, spune Ivan Andrușceac, tatăl lui Andrei Andrușceac, care avea 34 de ani când a decedat. Anghelina Maximciuc a rămas văduvă cu un copil de doar trei ani. După moartea soțului s-a angajat la muncă, pentru că altfel nu avea cu ce să-și întrețină copilul. Până în prezent, copilul, care are deja 6 ani, nu a primit nimic, din ceea ce i se cuvine: „Aș vrea ca măcar copilul să fie ajutat cumva, pentru că și-a pierdut întreținătorul. Dar cazul durează și nu știm ce o să facem mai departe”.

În lipsa unor reacții și acțiuni din partea autorităților statului, familiile Maximciuc, Andrușceac și Ignatiuc au fost nevoite să contracteze un avocat ca să le ajute să se descurce. Apărătorului Dumitru Codreanu nu i-a fost deloc ușor să înfrunte sistemul extrem de birocratizat. Din cauza reformei, nicio instituție de stat nu cerceta accidentele de muncă, iar fără o constatare a accidentului de muncă, nu se putea de mers mai departe pentru a fi calculat obiectiv prejudiciul suportat, indemnizațiile pe care trebuie să le primească familia, copiii celor decedați în accidentul de muncă. Apărătorul nu putea obține barem informații și documente de la instituțiile statului. Bunăoară, Casa Națională de Asigurări Sociale a refuzat, sub pretextul protecției datelor personale, să ofere informația despre retribuția muncitorilor decedați în accident. Autoritatea i-a răspuns avocatului că doar persoanele vizate au dreptul să ceară și să obțină informația respectivă. Dar persoanele vizate erau tocmai angajații decedați (!).

5 mln de lei trebuie să plătească Poșta Moldovei familiilor victimelor accidentului de muncă           

Deși expertizele au fost efectuate cu întârziere, la fel ca și cercetarea cazului de către inspectorii muncii, într-un final a fost constatată în totalitate vina angajatorului în producerea accidentului de muncă. Expertiza tehnică a stabilit că automobilul era vechi, uzat și echipat cu anvelope de vară, pe timp de iarnă, din care cauză a deraiat pe carosabilul acoperit cu polei, izbindu-se frontal într-un camion. Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a stabilit, la 15 august 2019, că însăși directoarea interimară a Centrului poștal din Rășcani, Svetlana Balschivschi, nu a fost instruită la angajare privind normele obligatorii de asigurare a securității și sănătății la locul de muncă. Centrul poștal nu avea medic care să efectueze  examenul medical al conducătorilor mijloacelor de transport înainte şi după efectuarea curselor și nici o persoană care să asigure controlul zilnic asupra stării tehnice a unităţilor de transport. „De fapt, instituția economisea pe seama asta și nu angaja personalul necesar”, spune avocatul Dumitru Codreanu.

Procesul verbal efectuat de inspectorii muncii în cazul accidentului în care au decedat cei patru angajați ai Poștei Moldova:

Pe toată durata procesului de judecată, reprezentanții Întreprinderii de Stat Poșta Moldovei au contestat constatările inspectorilor muncii și au insistat că nu au fost prezentate probe concludente care să arate direct vinovăția angajatorului în producerea accidentului. Reprezentanții Poștei Moldovei au încercat să transfere vina pentru producerea accidentului asupra șoferului decedat.

Citiți materialul integral pe anticoruptie.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata