NordNews
Avem ce spune

Cât de implicați sunt tinerii în viața comunității

Mai mulți studenți și cadre didactice, reprezentați ai APl-urilor, ONG-urilor și mass-media din Regiunea de Nord a țării au fost prezenți astăzi, 18 iunie la o masă rotundă în sala de conferințe a Bibliotecii Științifice a Universității de Stat “Alecu Russo” din Bălți. Participanților la întrunire le-a fost prezentat un studiu fundamentat pe cercetarea necesităților de învățare a tinerilor cu vârsta de 18-35 ani in domeniul educației civice și elaborarea unui program educațional de abilitare civică.
 În mare parte, cercetarea a fost realizată în rândul studenților Universității de Stat ,,Alecu Russo” din Bălți, cu studii la zi și frecvență redusă, ciclul I Licență și ciclul II Masterat. La fel, au fost intervievați reprezentanți ai ONG-urilor din Regiunea de Nord, care activează în domeniul educației civice, reprezentanți ai APL-urilor, profesori, preoți și antreprenori. Printre cei prezenți a fost și Nicolai Grigorișin, primarul municipiului Bălți, care a menționat că oamenii nu sunt prea receptivi la viața comunitară.
Studiul statistic a presupus obținerea unei opinii de la tineri despre educația civică în societate. Peste 60 la sută dintre tinerii chestionați au recunoscut că nu sunt implicați civic. Ei au adus diverite argumente: nu au timp, pentru că studiază, au déjà familie sau pur și simplu nu sunt interesați.
Restul tinerilor, care sunt implicați în activitățile civice ale societății, au spus că sunt dornici de socializare și își doresc să acumuleze cât mai multă experiență. Cei mai mulți dintre aceștea sunt tentați să cunoască valorile civice, patrie, limbă, neam.
Scopul acestui program a fost  demonstarea faptului că și aici, în țară, există posibilități de afirmare. De la obținerea independenței încoace, Republica Moldova a înregistrat o micșorare continuă a numărului populației. În ultimii 25 de ani, populația a scăzut cu aproximativ un milion de oameni, potrivit estimărilor Biroului Național de Statistică.

 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata