NordNews
Avem ce spune

Cât de sigură este vaccinarea cu Sputnik V?

Despre vaccinul rusesc, nu se știu prea multe, în afară de faptul că substanța folosită la Sputnik V, Gam-COVID-Vac Lyo, este un așa-numit vaccin-vector, dezvoltat de Institutul de Epidemiologie Gamaleja din Moscova, scrie timpul.md.

Pentru un astfel de vaccin-vector, gena periculoasă a virusului a fost înlăturată, mai rămâne doar un fel de mijloc de transport al virusului, definit de specialiști drept „vector viral”. După cum se laudă rușii, acești vectori nepericuloși conțin în plus semnătura genetică a virusului, la vaccinurile anti-SARS-CoV-2 deci o genă a coronavirusului. În mod normal corpul celui vaccinat ar fi trebuit să  recunoască semnătura genetică a virusului injectat drept element străin și să creeaze anticorpi și celule T împotriva acestuia. Datele de laborator și testele fiind secrete, nu se cunoaște cu exactitate dacă aceste vaccinuri-vector pot genera în continuare efecte secundare adverse și care ar fi acestea.

Ce înseamnă numele Sputnik V?

Sputnik V este un produs  ideologic.

 

În sfârșut din nou suntem primii – președintele rus Putin a prezentat cu mândrie obiectul de prestigiu anti-coronavirus, deja de la jumătatea lunii august anul trecut, la doar șase luni de la izbucnirea pandemiei. Rusia este primul stat care a venit cu un vaccin anti-coronavirus –  titra propaganda de la Kremlin, în timp ce mediile de specialitate păstrau o prudență față de acest produs. Așa ar urma să fie interpretat și numele ales, Sputnik V, evocând intenționat primul satelit care a făcut înconjurul Pământului. Fosta URSS a demonstrat în 1957 lumii întregi de ce este capabilă cu acel „Sputnik-șoc”.

În Slovacia achiziția vaccinului rusesc a declanșat o criză politică.

În 11 martie, ministrul slovac al Sănătăţii și-a anunțat demisia, pentru a ajuta la dezamorsarea tensiunilor asupra livrărilor de vaccinuri, care au zguduit coaliţia de guvernare cvadripartită, în condiţiile în care această ţară se confruntă cu a doua cea mai mare rată de deces COVID pe cap de locuitor la nivel global.

Premierul slovac Igor Matovic şi-a iritat partenerii de coaliţie luna trecută când a decis, fără să se consulte cu ei, achiziţia de doze de vaccin rusesc Sputnik V. Unul dintre partide a ameninţat că va părăsi coaliţia, iar altul a cerut o remaniere.

 Loturile de vaccinuri Sputnik V livrate în Slovacia  diferă de cele evaluate de cercetătorii internaționali și de agenția de reglementare europeană.

Slovacia a importat 200.000 de doze din vaccinul Sputnik în urmă cu o lună, deși serul dezvoltat la Moscova nu are încă aprobarea autorităților de reglmentare europene. Spre deosebire de Ungaria, Slovacia nu a început încă administrarea vaccinului, deși l-a înregistrat ca medicament, iar ministerul sănătății slovac a cerut o evaluare din partea agenției de reglementare a țării.

Agenția slovacă a concluzionat că forma dozajului vaccinului livrat diferă de forma produsului care este, în acest moment, evaluat de Agenția Europeană a Medicamentului. Agenția slovacă a mai precizat că dozele care au ajuns în Slovacia au, de asemenea, caracteristici diferite de cele folosite în studiile și evaluările publicate de jurnalul științific The Lancet.

Preşedintele argentinian, Alberto Fernandez, a fost testat pozitiv cu noul coronavirus după vaccinare cu Sputnik V

Preşedintele argentinian Alberto Fernandez, care a împlinit vineri 62 de ani şi fusese anterior vaccinat  cu vaccin rusesc Sputnik V, împotriva COVID-19, a anunţat că a fost testat pozitiv pentru coronavirus.

„M-am izolat deja, respectând protocolul actual şi urmând instrucţiunile medicului meu personal”, a afirmat Fernandez, care la 21 ianuarie a primit prima doză de vaccin Sputnik-V şi la 11 februarie a fost inoculat cu a doua doză de ser rusesc conceput de laboratorul moscovit Gamaleia, conform surselor prezidenţiale de la Buenos Aires, citate de AFP şi EFE.

Rusia a fost acuzată că se folosește de vaccinul Sputnik pentru a pune presiune pe Europa și ca armă ideologică pentru a produce disensiuni între țările Uniunii Europene.

Sputnik V – agent electoral al Rusiei în politica moldovenească

Agentul de influienșă a Rusiei  pe malurile Bîcului-  Igor Dodon se lăuda sâmbătă, 24 aprilie, că personal a adus în RM 142 de mii de doze de vaccin Sputnik V. Pe Aeroportul Internațional Chișinău a aterizat o aeronavă din Rusia cu lotul de vaccin, fiind întâmpinată de speakerul Zinaida Greceanâi și ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasnețov.

 

„Mulțumim partenerilor noștri ruși pentru asistența fraternă atât de generoasă pentru poporul din Moldova! Federația Rusă este un partener strategic care este întotdeauna aproape de Moldova”, a scris Dodon. Intr-o postare video, Dodon l-a mulțumt sirpos, abundent și slugarnic pe liderului de la Kremlin V. Putin pentru acest „dar”.

 

Președinta Maia Sandu, n-a rămas nici ea de o parte și s-a grăbit să-i mulțumească lui Putin. „Mulțumim Federației Ruse pentru această donație acordată țării noastre, care deschide posibilitatea extinderii categoriilor de persoane vaccinate” – a scris pe pagina sa pe FB, Președinta Republicii Moldova Maia Sandu.

Partida de Sputnik V de la Chișinău – este partida de vaccin returnată de Slovacia?

In realitate, cele 142 de mii de doze Sputnik promise de Dodon sunt… 71 de mii, dintre care 31 de mii au plecat la Tiraspol.  Potrivit presei, există mai multe suspiciuni că lotul de vaccin trimis de Rusia la Chișinău este de fpat lotul întors rușilor de guvernul Slovaciei. Amintim că sâmbăta pe aeroportul Chișinău au fostprezenți si reprezentanții regimului separatist de la Tiraspol. Vaccinul rusesc a fost întâlnit de așa-numitul „ministru” al sănătății, Cristina Albul și așa-zisul „ministru adjunct de externe”, Alexanndru Stețiuc din teritoriile ocupate.

Decamdata Ambasada Rusiei de la Chișinău nu a comentat aceste acuzații.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata