NordNews
Avem ce spune

„Câte un pic pentru Paștele Blajinilor”: bălțenii sunt interesați de prețul pomenilor și nu de calitatea lor

La Piața de lângă Gara Feroviară de Nord din Bălți oamenii au făcut rânduri la tarabele cu prosoape, veselă, cearșafuri și haine. Anul acesta oamenii au fost dispuși să cheltuie în jur de o mie de lei pentru pomenile de Paștele Blajinilor.

Bălțenii au dat năvală peste vânzătorii, care nici nu apucă să ia prânzul. Târgoveții spun că cele mai solicitate cumpărături sunt farfuriile, cănile, seturile de pahare, prosoapele, fețele de masă și ciorapii, iar vânzătorii se străduie să mențină prețurile la nivelul celor din anul trecut.
,,Pentru pomeni oamenii cumpără farfurii, căldări și căni, iar prețurile au rămas aceleași, ca și cele de anul trecut”, ne-a spus un vânzător.
,,Lumea cumpără veselă, ștergare, încălțăminte, ciorapi, iar noi ne străduim să ne comportăm frumos cu cumpărătorii, le oferim tot ce solicită. Prețurile diferă puțin față de anul trecut, cam la 10 lei”, ne-a zis  un alt vânzător.
„Oamenii cumpără mai mult farfurii și seturi, plastic, și pahare”, spune un vânzător de veselă.
Un ștergar, de exemplu,  îl poți cumpăra de la această piață cu un preț ce variază între patru și șaisprezece lei. Cei care preferă un ștergar de o calitate mai bună, trebuie să scoată din buzunare între 35 și 40 de lei.
,,Un prosop de o calitate mai bună costă 35 de lei, dar găsiți și de 4, 10, 14, 16 lei. Cele mai scumpe ajung la 40 de lei, nu mai mult”.
Vânzătorii spun că oamenii sunt interesați mai mult de prețul produsului, decât de calitatea acestuia, iar ei sunt nevoiți să mărescă prețurile cu doi-trei lei, întrucât, furnizorii au majorat anul acesta prețurile.
„În acest an, prețurile s-au schimbat, dolarul s-a scumpit, iar noi toți suntem sub influența lui. Anul trecut, prețurile au fost mai mici, anul acesta s-au mărit cu 2-3 lei. Oamenii caută produse mai ieftine, doar cei care au bani își permit lucruri mai scumpe. Desigur, prețurile s-au mărit și din cauza că furnizorii au scumpit produsele”, ne-a spus vânzătoarea.
Cumpărătorii preferă să cumpere căldărușe, farfurii, cearșafuri, lumânări și pahare. Grăbiți, ei au menționat că sunt predispuși să cheltuie pentru pomenile de Blajini o mie de lei, și urmează să revină sâmbătă pentru slte cumpărături.
„Am cumpărat o căldărușă, niște farfurioare. Anul acesta am cheltuit exact 1000 de lei, dar urmează să mai cumpăr și sâmbătă”, ne-a spus o doamnă.
„Iată ne uităm, apoi decidem ce să alegem, poate niște albituri pentru pat”, au afirmat doi cumpărători.
,,Am cumpărat farfurii, seturi de pahare, o plapumă la nepoței. Am cheltuit 800 de lei”, ne-a zis o doamnă.
Unii dintre bălțeni nu au lăsat cumpărăturile pentru ultimile zile, ci au cumpărat pomeni încă de săptămânile trecute, iar suma pe care și-au stabilit-o s-o cheltuiască astăzi este de 300 de lei.
,,De toate câte un pic pentru Paștele Blajinilor. Astăzi am cheltuit 300 de lei, dar am fost și săptămânile trecute după pomene”,  a zis un cumpărător.
Episcopul de Bălți și Fălești Marchel ne-a spus printr-un apel telefonic că pomenile de Blajini nu sunt nimic altceva decât expresia unei  purtări de grijă a sufletelor, o stimă, o dragoste față de cei plecați în ceruri ca față de oameni vii, iar pomenile care s-au transformat în fel de fel de cadouri scumpe, sunt o exagerare și trebuie considerate drept deficiență, o scăpare în munca preoților de educație a creștinilor.
”Paștele Blajinilor este o sărbătoare când noi, viii, ne împărtățim cu bucuria Învierii Domnului nostru Isus Hristos cu cei care nu mai sunt printre noi. Pomenile nu sunt  altceva decât exprimarea unei purtări de grijă față de aceste suflete, o stimă, un respect, o dragoste creștinească față de omul viu. Aceste pomeni pot fi pâinea, fructele, legumele, lactatele, carnea și băutura pe măsură pot prezenta obiectul pomenii aduse în dar în numele sufletului pe care vrem să-l pomenim. Când vorbim de obiectele electronice date ca pomană, aceasta este de fapt o exagerare și un lucru insuficient al preoților de educație a creștinilor”, ne-a spus Episcopul Marchel.
Tradiția pomenilor de Blajini este respectată de creștinii ortodocși care constituie 90 la sută din populația Republicii Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"