NordNews
Avem ce spune

Câți moldoveni din raioanele de nord ale țării au murit de cancer în 2018

Cancerul a ucis 1949 de moldoveni din raioanele de nord ale republicii. Cei mai mulți oameni răpuși de maladia incurabilă au fost înregistrați în municipiul Bălți, tocmai 246,  iar Dondușeni este raionul cu cea mai mică rată a mortalității – 85 de persoane.
 Cancerul reprezintă principala cauză a morții la nivel mondial. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de plămâni, de stomac, ficat, colon și sân cauzează cele mai multe decese anual.
Ne-am propus să aflăm câte persoane originare din nordul țării au fost răpuse de această boală nemiloasă.
Biroul Național de statistică al R. Moldova arată că în municipiul  Bălţi au fost înregistrate 246 de decese, iar în raionul Soroca au murit 203 persoane. În raioanele Fălești și Edineț cancerul a șters de pe pământ urma a 108 persoane. Iar în raionul Donduşeni a fost înregistrată cea mai mică rată a mortalității de cancer – 85 de persoane. În celelalte raioane ca Drochia- 197, Floreşti- 183, Glodeni- 105, Ocniţa- 134, Râşcani- 135 iar în Sîngerei au murit 150 de persoane.
Cancerul este, de regulă, diagnosticat la vârste medii și înaintate, dar modificările celulare, care conduc la apariția acestei maladii nemiloase, încep mult mai devreme.
Motivul pentru care mai este numit „boala cu o mie de feţe” ține de faptul că nu doare, semnele şi simptomele cancerului fiind adesea silenţioase, mimând afecţiuni peste care trecem uşor cu vederea. Durerile apar deja în stadii destul de avansate, finale, când boala devastează deja organismul.
 
 
 
 
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"