NordNews
Avem ce spune

Către finele anului 2018, peste 250 de jurnalişti continuă să se afle după gratii

Un număr impresionant de ziarişti din lume se află după gratii pentru că şi-au făcut meseria, relevă raportul anual al Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), transmite agerpres.ro.
Din totalul de 251 de jurnalişti aflaţi în arest la data de 1 decembrie a.c., pentru al treilea an consecutiv peste jumătate sunt în Turcia, China şi Egipt, unde autorităţile acuză presa de activităţi antiguvernamentale.
„Pare să fie un nou trend şi o nouă normalitate”, a remarcat Elana Beiser, autoarea raportului.
Totuşi, numărul total de jurnalişti arestaţi a scăzut anul acesta cu 8% faţă de recordul de anul trecut, 272.
Cei mai mulţi ziarişti reţinuţi pentru activităţi împotriva statului sunt în Turcia – cel puţin 68, potrivit raportului. În Egipt, cel puţin 25 de ziarişti se află în această situaţie.
În acelaşi timp, numărul ziariştilor închişi pentru distribuirea de „ştiri false” a crescut la 28, de la 21 anul trecut şi nouă în 2016.
Raportul CPJ, organizaţie nonprofit cu sediul în SUA, îl critică totodată pe preşedintele american Donald Trump pentru obiceiul său de a califica presa defavorabilă drept „fake news”, termen preluat şi de liderii unor ţări ca Filipine şi Turcia.
Raportul nu i-a luat în calcul pe jurnaliştii dispăruţi sau luaţi ostatici de alte entităţi, în afara statelor, dar potrivit CPJ zeci de reporteri sunt daţi dispăruţi sau au fost răpiţi în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"