NordNews
Avem ce spune

Caz de rabie înregistrat la Florești

Un caz de rabie a fost înregistrat la un câine domestic din satul Dumuljeni, raionul Florești. Șeful Direcției raionale pentru siguranța alimentelor Florești, Alexandru Prodan, a declarat pentru IPN că stăpânul a fost cel care a alertat autoritățile despre faptul că animalul, care era deținut într-o volieră, era agresiv și saliva intens.
În urma probelelor prelevate și verificate de către Centrul Republican Clinic Veterinar, s-a confirmat rabia. Animalul a fost ars, îngropat, iar locul unde era deținut, inclusiv gospodăria, au fost dezinfectate. Persoanele care au contactat cu animalul se află sub supravegherea medicului.
Potrivit lui Alexandru Prodan, familia nu are păsări și, probabil, rabia a fost contactată de la un animal sălbatic care a vizitat gospodăria.
Rabia sau turbarea, cum i se mai spune în popor, este o boală produsă de un virus care afectează sistemul nervos central, creierul și măduva spinării, atât la animale cat și la oameni. Virusul se poate transmite prin salivă. Oamenii pot dobândi boala în urma mușcăturilor, atât de la animale sălbatice, cât și domestice infectate.
Cel mai recent caz semnalat a avut loc în raionul Rezina. Un minor, locuitor al satului Solonceni, a fost mușcat de o pisică cu rabie. Inspectorii Direcției raionale pentru siguranța alimentelor au declarat carantină în localitate pentru două luni. Minorului i-a fost administrat vaccinul antirabic și a urmat tratamentul specific.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"