NordNews
Avem ce spune

Cazul Scripal: Sub numele Ruslan Boșirov se ascunde colonelul GRU Anatoli Cepiga

Portalul The Insider și site-ul Bellingcat au reușit să stabilească identitatea unuia dintre „turiștii GRU de la Salisbury“, care folosește pseudonimul „Ruslan Boșirov“ și este acuzat de anchetatorii britanici de otrăvirea lui Serghei Skripal și a fiicei sale Iulia. Conform concluziilor autorilor investigației jurnalistice, sub numele lui Boșiorv se ascunde nimeni altul decât colonelul GRU și ”erou al Federației Ruse” Anatoli Cepiga, scrie paginaderusia.ro
Jurnlaistii l-au cautat pe Boșirov printre absolvenții școlilor militare, unde viitorii agenti GRU sunt pregătiți pentru operațiuni în străinătate fiind instruiti intens într-o limbă străină. Una dintre aceste școli este Școala Militara Superioară de Comandă a Armelor Combinate din Orientul Îndepărtat ”Mareșalul Uniunii Sovietice K.K. Rokossovsky” sau DVOKU.
Cunoscând vârsta aproximativa a lui Boșirov, jurnaliștii au cautat fotografii ale absolvenților din anii 2001-2003. Pe una dintre ele, realizata în Cecenia, a fost descoperit un bărbat care seamănă cu Boșirova.
Mai departe, căutarile au fost ajutate mut de site-ul DVOKU, care a publicat lista absolvenților săi care au devenit eroi ai Rusiei. Unul dintre ei este Anatoli Cepiga – data nasterii se portiveste cu ceea ce stim despre Bosirov și, judecând pe baza informațiilor din surse deschise, a fost detasat în Cecenia, la fel ca și „dublura” din fotografie a lui Boșirov.
Numele lui Cepiga a mai fost găsit într-una din bazele de date, în care adresa sa de reședința din Habarovsk, în 2003-2005, a coincis cu adresa unității militare, corespunzătoare brigazii 14 GRU. „Acest lucru a crescut probabilitatea ca „Boșirov” și Cepiga să fie aceeași persoană,” – crede The Insider.

Anatoli Vladimirovici Cepiga s-a născut pe 5 mai 1979 în catunul Nikolaevka, de la granița chino-rusă. La vârsta de 18 ani a intrat în prestigiosul DVOKU, aflata la doar 40 km de casa lui. Școala pregatea inclusiv ofițeri ai forțelor speciale ale GRU.
Cepiga a fost un absolvent eminent, dupa terminarea scolii DVOKU a fost trimis în Brigada a 14-a Spetsnaz GRU. Unitatea lui Cepiga (74854, anterior – 20662) a jucat un rol important în al doilea război cecen. În decembrie 2014, prin decretul presedintelui Vladimir Putin, lui Cepiga i s-a decernat titlul de ”Erou al Rusiei”.
Site-ul filialei DOSAAF din raionul Ivanovo, din regiunea Amur, precizează că titlul i-a fost oferit colonelului Cepiga „pentru desfășurarea misiunii de menținere a păcii”.

După cum sugerează The Insider, „misiune de menținere a păcii” de fapt este un eufemism pentru ”invazie a Ucrainei”. Unitatea lui Cepiga a fost într-adevăr văzută în apropierea graniței Ucrainei la sfârșitul anului 2014. Rămâne doar să ghicim ce fel de fapte ”eroice” a savarsit colonelul Cepiga în Ucraina.
Lui Cepiga i s-a locat numele de ”Ruslan Boșirov” după ce s-a mutat la Moscova, unde a absolvit Academia Forțelor Armate, asa-zisul „conservator“ – în argoul ofițerilor GRU.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"