Ce a căutat prim-ministrul Ion Chicu, sâmbătă, la Briceni?

După aproape cinci ani de umblat prin judecăți, de proteste în fața procuraturii, de blocare a traseului și comunitate dezbinată, în satul Drepcăuți din raionul Briceni a venit prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu. Șeful cabinetului de miniștri a mers să afle din prima sursă despre războiul pământurilor, dar și despre recentele incidente în care fostul primar, Ghenadie Ioxa, a refuzat să cedeze puterea noii administrații.

 

„Aceasta miroase foarte urât. Dacă lumea a ales noua conducere  și cineva crede că a privatizat primăria, atunci legea trebuie să fie în capul mesei. Dacă nu o vom respecta vom ajunge unde am ajuns. Vom avea o ședință la ministrul de Interne și vom analiza activitatea fostei conduceri a primăriei.  Inspecția financiară a fost aici sau încă nu? Luni dimineață vă veni inspecția financiară pentru a verifica activitatea pentru ultima perioadă”, a declarat Ion Chicu.

 

Ghenadie Ioxa a încercat să se justifice în fața prim-ministrului. Dar, în timp ce-și rostea discursul, a fost huiduit de mulțime.

 

„Adresare către prim-ministrul Republicii Ion Chicu de la o parte din cetățenii satului Drepcăuți.

„Rugăm respectuos ajutorul dvs pentru soluționarea problemei apărută în satul drepcăuți din cauza agentului SRL „Farm Agro Prim” care a  blocat activitatea primăriei  satului Drepcăuți”, spune  fostul  primar.

 

Noul primar de Drepcăuți, Angela Rurac a mărturisit că puterea nu a fost cedată benevol. Mai mult, fostul edil a sabotat începerea activității noului consiliu local, dar și al noului primar, ales în mod democratic.

 

„Am intrat cu ajutorul poliției în primărie, la etajul doi, în birouri nu am intrat. Am anunțat conducerea raionului dar nimic. În data de 18, domnul Ioxa, împreună cu președintele raionului și comisarul, au venit și mi-au transmis doar ștampilile”, a precizat Angela Rurac.

 

„S-au predat documentele în formă de hârtie și calculatoarele. Eu personal am conectat calulatoarele, imprimantele și am ademonstrat că sunt funcționale. Ei pot să spună ce vor. Patru persoane, inclusiv eu, au semnat că au primit, au primit de la mine tot”, s-a justificat Ghenadie Ioxa.

 

 

Potrivit localnicilor, odată cu plecarea sa din primărie, Ghenadie Ioxa a dat indicații să fie sistată livrarea de apă potabilă la grădiniță și la școală.

 

 

„Au închis apa au luat de acolo motorul au luat niște șuruburi. Și instituțiile nu a veau apă. Cine poartă vina? Fostul primar.  Pentru că acolo sunt oamenii lui. Două zile școala și grădinița nu au avut apă. Asta s-a întâmplat după primul tur de alegeri. Mai exact între cele două tururi.”

 

 

Oamenii s-au împărțit în două tabere. Unii îl simpatizează pe fostul primar, alții susțin noua conducere.

 

„ A plouat, a nins, stă roada nestrânsă din cauza fostului primar Ghenadie Ioxa și cu grupul de oameni care au mers și au amăgit și pe la Chișinău, au blocat, au fărmat gardurile,au rupt lacătele la depozite.”

 

„El a venit și a „privatizat” primăria, oamenii care nu erau de partea lor, practic, nu puteau să intre să-și facă certificate, așteptau o lună de zile certificatul.”

 

„Patru ani de zile nu am fost în primărie. Am fost doar odată și mă scoteau. Au ănceput să țipe la mine.”

 

„Secretara suna și-l întreba dacă se poate să-mi facă document. „Dacă nu-s de-ai noștri nu faceți.” Mi-a născut nora un nepoțel, trei luni de zile nu mi-au dat certificatul de naștere ca să înscriu copilul.”

 

La întâlnirea cu premierul a fost abordat și subiectul investitorului ucrainean, compania SRL „Drebozaci”.

Potrivit oamenilor, Ioxa, împreună cu un grup de judecători și procurori din Briceni și Edineț, ar fi comis un atac raider asupra firmei ucrainene. În urma acestor acțiuni, un număr de localnici, ghidați de fostul primar, vor să-și scoată terenurile din gestiunea companiei ucrainene.

 

„Așteptăm rezultate conform legii, să fie un verdict clar, punctat, să nu mai avem conflicte, să putem lucra, să satisfacem oamenii cu salarii, locuri de muncă”, a remarcat Sergiu Melnic, reprezentantul firmei.

 

Prim-ministrul Ion Chicu a dat asigurări că problema va fi în curând soluționată.

 

„O să desfășurăm anchetele respective și o să vedem cine poartă vina, pentru ca oamenii să nu aibă de suferit. Primăria a fost paralizată, după alegerile din 20 octombrie, administrația veche nu a predat civilizat și conform legii administrarea locală, toți funcționarii care au lucrat în primărie până la alegerile locale au plecat în concediu, respectiv, nu sunt funcționari în primărie, nu sunt achitate salariile instituțiilor din subordine, fapt care trebuie investigat. Orice investitor, când ia decizia de a veni în Republica Moldova, se gândește de o sută de ori dacă este sigur să investești sau nu, atunci când nu lucrează Procuratura, justiția este așa cum este. Eu aici am venit să aflu din prima sursă, care este situația”, a precizat prim-ministrul.

leave a reply