De cealaltă parte, autoritățile de la Chișinău asigură că nu este vorba despre echipament medical, ci de salopete de uz general, cusute de o companie de textile din Bălți, care a încheiat un contract cu autoritățile poloneze.

Consilierul premierului, Vitalie Dragancea, a precizat pentru Jurnal.md că lotul a fost exportat în baza unui contract și că este vorba despre un contract mare, urmând să mai fie livrat un lot de către compania de la Bălți. Dragancea a mai spus că fabrica a primit materia primă din Polonia, a cusut salopetele și acum le-a trimis înapoi. „Mai dă doamne așa antreprenori”, a adăugat consilierul, precizând că produsele expediate nu fac parte din lista celor restricționate.

Iar premierul Ion Chicu afirmă că astfel de operațiuni de export au loc cu sutele în RM.

Sper să ajungem la ziua în care vom fi în stare să ajutăm țările din Uniunea Europeană cu echipament medical. Între timp, încărcăm cu ZIL-ul cutii de carton cu salopete cusute de antreprenori la Bălți. Este operațiune de export, de care avem sute în fiecare zi, pentru care nu este necesară nicio autorizare a CSE, deoarece nici zborurile cargo și nici exportul comercial al salopetelor respective nu este restricționat. Companiile din sectorul textilelor din RM s-au reorientat rapid și confecționează zeci de mii de salopete, pe care le vând. Inclusiv – la export. Din această activitate ele achită salarii și impozite”, spune premierul.
Nu am interzis exportul acestor salopete, numite de unii „utilaj medical”, deoarece de la bun început am avut ofertă suficientă pe piața internă. Mai prost am stat cu măștile cu respiratoare și vizierele – interzise spre export”, a punctat Chicu.