NordNews
Avem ce spune

Ce alimente şi băuturi trebuie să eviţi în caz de toxiinfecţie

Toxiinfecţia alimentară este o afecţiune cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene, cum sunt bacteriile, virusurile sau paraziţii. Acestea apar mai frecvent în timpul verii din cauza temperaturilor crescute, deoarece microorganismele se înmulţesc extrem de rapid în alimentele perisabile, iar riscul de a consuma un produs contaminat creşte considerabil, scrie descopera.md
„Riscul de contaminare este cauzat în principal de condiţiile improprii de igienă, gătirea, depozitarea şi conservarea incorectă a alimentelor. Acestea pot fi contaminate în timpul creşterii, asta în cazul fructelor şi legumelor, mai ales când sunt folosite îngrăşăminte naturale, sau în timpul procesului de preparare a alimentelor, asta dacă în acest proces sunt implicate persoane care sunt purtătoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ).

Contaminarea poate surveni însă şi din mediul înconjurător, cu microorganisme patogene care se pot găsi în praf, pământ, apă. Dintre acestea putem enumera Cryptosporidium parvum (un parazit), Clostridium botulinium (bacterie care provoacă botulismul) sau Clostridium perfringens (o bacterie care în cazuri grave poate provoca diaree sanguinolentă)’’, explică nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?!
Simptomele toxiinfecţiei alimentare pot surveni la câteva ore după ingestia alimentului contaminat sau în maximum două zile, asta în funcţie de germenul responsabil de apariţia intoxicaţiei. Dintre simptome putem enumera greţurile, vărsăturile, scaunele moi, durerile abdominale, febra, deshidratarea.
Citeşte continuarea pe CSID.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata