NordNews
Avem ce spune

Ce cred contracandidații lui Dodon despre refuzul acestuia de a participa la dezbateri

Au rămas zile numărate până la alegerile prezidențiale. Pe 1 noiembrie, peste trei milioane de moldoveni sunt așteptați la urnele de vot pentru a-și alege următorul șef de stat. În tot acest timp, candidații colindă țară în lung și-n lat pentru a câștiga încrederea oamenilor.

Rolul dezbaterilor este să ofere oamenilor o mai bună înțelegere a programului fiecărui candidat. Actualul președinte, Igor Dodon, candidat „neafilat”, dar susținut de PSRM, refuză să participe la dezbateri electorale. Nici provocările contracandidaților nu-l motivează pe Dodon să accepte o confruntare făță în față.

Duminică, 25 octombrie, Renato Usatîi, candidatul PP „Partidul Nostru” la funcția de președinte al R. Moldova, a mers la Fălești și i-a propus lui Igor Dodon să participe la o dezbatare în fața alegătorilor. Înconjurat de bodyguarzi, Dodon a șters putina, vădit deranjat de îndrăzneala lui Usatîi.

Echipa NordNews a luat legătura cu ceilalți șase candidați înregistrați în cursa prezidențială ca să aflăm ce cred ei despre rolul dezbaterilor electorale, dar și despre nedorința lui Dodon de a participa la ele.

Octavian Țîcu: „Este un spectacol regizat de Kremlin, în care doi reprezentanți ai intereselor Moscovei în Republica Moldova, Igor Dodon și Renato Usatîi creează impresia unui conflict între ei doi și care, din punctul meu de vedere, are ca misiune, pe de o parte Usatîi să pară un candidat credibil, anti-Dodon, pentru a rupe voturile de la partidele de dreapta. În realitate, între cei doi nu există niciun conflict, pentru că ei sânt conduși de aceeași mână, doar că scenariile lor de acțiune sânt diferite. Apelul meu pentru alegători este să nu să se lase influențați de acest show al Kremlinului în care există doi clovni: Dodon și Usatîi, care vor, de fapt, să mintă electoratul de dreapta și să-l facă să creadă că domnul Renato Usatîi este un candidat credibil anti-Dodon”.

Reporter NordNews: DE CE IGOR DODON REFUZĂ SĂ PARTICIPE LA DEZBATERI ELECTORALE?

„Pentru că este vulnerabil. Domnul Igor Dodon, ca și Doamna Maia Sandu, până la momentul respectiv, pentru că ambii nu participă la dezbateri electorale, au vulnerabilități. Convingerea lor este că au un electorat stabil, un nucleu care o să-i voteze și care o să le permită să treacă în turul doi. Participarea la dezbateri pentru ei este nocivă, pentru că ambii sunt vulnerabili din mai multe considerente. Sigur că Igor Dodon este totalmente vulnerabil din cauza celor 4 ani de guvernare, prin urmare, această strategie a mai fost folosită de Partidul Socialiștilor. Ne aducem aminte foarte bine că doamna Greceanîi, în una dintre campaniile pentru Primăria orașului Chișinău, nu a ieșit deloc la dezbateri, la fe și Ion Ceban. Este o chestie pe care ei deja au experimentat-o și care arată, de fapt, frica lor față de electoratul Republicii Moldova și lipsa lor de sinceritate în raport cu cetățeanul Republicii Moldova.”

 Tudor Deliu: „Eu nu vreau să comentez gestul domnului Usatîi, vreau doar să afirm: candidatul Dodon, prin acțiunile sale, demonstrează lipsă de respect față de concurenți și față de alegători, fapt ce ne demonstrează că este un fricos, se simte erou doar fiind înconjurat de bodyguarzi. În rest se teme de confruntări directe cu oponenții, pentru că nu are răspunsuri la multe întrebări despre promisiunile false pe care le promovează.”

Dorin Chirtoacă: „De-a lungul timpului, încă din 2011, l-am chemat pe Dodon la dezbateri electorale. De fiecare dată a fugit și a pierdut. La fel va fi și în prezent. Va pierde în fața tuturor candidaților pentru că Dodon nu merită să fie președinte. Neparticiparea unui candidat la dezbateri înseamnă lipsă de respect față de alegători și o frică față de adevăr dar și de ceilalți candidați care aspiră la fucția de președinte al Republicii Moldova”.

 Andrei Năstase: „Legat de policienii mii cu rânza mare, aici mă refer și la Dodon și la alți policieni care nu doresc să participe la dezbateri electorale, eu nu am ce comenta”.

Maia Sandu, candidata PAS și Violeta Ivanov, candidata PP „ȘOR” nu au fost de găsit pentru comentarii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata