NordNews
Avem ce spune

Ce respirăm? Cum afectează produsele de nicotină aerul în încăperi?

În Moldova a avut loc recent o conferință științifică, cu genericul „Integrarea prin știință și inovare”. Evenimentul de amploare a reunit peste 400 de cercetători științifici și profesori din țără, precum și oameni de știință de peste hotare. În cadrul unuia dintre paneluri s-a discutat despre impactul produselor ce conțin nicotină asupra calității aerului din încăperi. Acest subiect este unul de actualitate pentru comunitatea științifică, deoarece fumatul pasiv reprezintă una dintre modalitățile de răspândire a bolilor asociate fumatului. Odată cu apariția noilor alternative ale fumatului, cum ar fi țigările electronice, sistemele de încălzire a tutunului sau narghileaua, problema „expunerii pasive” la tutun și produse ce conțin nicotină a devenit și mai actuală.

Cercetătorul principal, Anatoly Stroy, de la “Centrul Științific pentru Toxicologie Preventivă, Siguranța Alimentelor și Chimică, Academician L.I. Medvedev” al Ministerului Sănătății din Ucraina”, a prezentat în cadrul conferinței rezultatele studiilor privind calitatea aerului în încăperi.

Țigări vs. Sisteme de încălzire a tutunului

Studiul a testat indicatorii aerului înainte și după utilizarea în interior a țigărilor și ulterior a sistemelor de încălzire a tutunului.

Evaluarea a avut loc într-o cameră închisă în care au participat 20 de voluntari. În prima zi, participanții au fost rugați să fumeze 4 țigări tradiționale, iar în a doua zi a studiului fiecare dintre voluntari a folosit sistemul de încălzire a tutunului de 4 ori. Calitatea aerului a fost măsurată în ambele încăperi înainte și după experiment.

„În rezultat, s-a descoperit că în camera în care s-au fumat țigări, nivelul majorității substanțelor pe care le-am studiat a fost depășit semnificativ. Am constatat că într-o astfel de cameră pericolul pentru sănătatea umană este unul crescut din cauza concentrațiilor ridicate de dioxid de carbon, formaldehidă, benzo(a)piren și amoniac. În același timp, conținutul de monoxid de carbon din aer a depășit de aproape 10 ori concentrația permisă, cea de formaldehidă toxică și benz(a)piren, de 3 și, respectiv, 2 ori. Iar nivelul de nicotină a depășit de două ori standardele igienice pentru aerul din încăperi”, a spus Anatoly Stroy.

În același timp, analizând aerul din încăpere după utilizarea sistemului de încălzire a tutunului, concentrația substanțelor precum benzo(a)piren, nicotină și amoniac nu a depășit norma maximă admisă.

„A fost stabilită o ușoară creștere a concentrației de dioxid de carbon, formaldehidă și monoxid de carbon, care ar putea fi datorată acumulării lor ca produse gazoase emise în mod natural de prezența umană. Conținutul real al substanțelor de mai sus în aerul interior, în timpul și după utilizarea sistemului de încălzire a tutunului, nu a depășit concentrațiile maxime admise pentru aerul atmosferic”, a subliniat Anatoly Stroy.

Țigări electronice de tip deschis

Un alt studiu, realizat de experți germani și publicat în ”Jurnalul Internațional de Igienă și Sănătate a Mediului”, a evaluat calitatea aerului atunci când se utilizează țigări electronice cu containere. Aceste tipuri de țigări electronice pot fi umplute cu lichide care conțin nicotină, cum ar fi propilen glicol, glicerină, apă și arome. Rezultatele studiului au arătat că, după utilizarea acestui tip de dispozitiv în încăpere, concentrația substanțelor nocive din aer este aproape egală cu cea a fumului de tutun. Aceste descoperiri au fost confirmate de un alt studiu publicat în revista „Nature”.

Țigări electronice de tip închis

Țigările electronice de tip închis sunt diferite față de omologii lor „deschiși” prin faptul că au cartușe cu lichid și, astfel, sunt mai stabile în comparație cu sistemele deschise.

Studiul „Evaluarea aerului – înainte, în timpul și după utilizarea țigărilor electronice într-o cameră mică”, realizat de o echipă de oameni de știință, a demonstrat că substanțele chimice găsite în aer ca urmare a expirației aerosolilor generați de țigări electronice, nu reprezintă o amenințare pentru cei din jur. Cu alte cuvinte, nivelul substanțelor găsite în aer a fost conform standardelor de reglementare pentru calitatea aerului din încăperi.

Narghilea

În ciuda popularității, date științifice despre impactul utilizării de narghilea în încăperi nu există. Cu toate acestea, potrivit informațiilor publicate pe site-ul științific Europe PMC, camerele în care s-a fumat narghilea arătau cele mai mari concentrații de poluanți. Astfel, nivelul de CO din încăperile în care s-a fumat narghilea l-a depășit chiar și pe cel unde s-au fumat țigări. Și chiar și în camerele adiacente celor special destinate fumătorilor de narghilea, nivelul de monoxid de carbon a fost de 2,5-4 ori mai mare decât în ​​cele destinate fumătorilor de țigări.

Concluzii

Experții consideră că, din cauza distribuției rapide și a popularității în creștere a noilor produse ce conțin nicotină, este necesară o evaluare cuprinzătoare a riscurilor pentru sănătatea publică în cazul utilizării lor în spații închise, precum și fundamentarea științifică și dezvoltarea abordărilor metodologice pentru o astfel de evaluare.

„În majoritatea cazurilor, produsele care nu ard au un impact negativ semnificativ mai mic asupra calității și siguranței aerului din interior, comparativ cu produsele tradiționale, cum ar fi țigările și narghileaua. Este necesară o evaluare toxicologică cuprinzătoare și continuarea studierii efectelor asupra aerului atât a articolelor tradiționale din tutun, cât și a tuturor tipurilor noi de produse ce conțin nicotină”, a menționat expertul Institutului L.I. Medvedev, Anatoly Stroy.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata