NordNews
Avem ce spune

Ce se întâmplă cu piața muncii din Bălți? Mai multe locuri de muncă și angajați competenți care aleg să plece

Fie că ai disponibile poziții de lucru în Bălți, Orhei, Soroca sau în alte regiuni ale țării, cu siguranță întâlnești același fenomen: angajații buni și competenți pleacă din companie. Conform studiilor, oamenii care demisionează, rămân în același domeniu, doar că în altă companie. De exemplu, dacă un șofer se concediază, el în continuare va căuta anunțuri de angajări șoferi. De cele mai multe ori, angajații care demisionează au nevoie de un salariu mai bun, de mai multe beneficii, de oportunități de creștere și de condiții mai bune de lucru.

În 2023, piața muncii va suferi schimbări din cauza crizei economice iminente. Astfel, angajatorii vor trebui să depună eforturi suplimentare, ca să convingă oamenii valoroși să rămână.

În ultimul an, doar în orașul Bălți numărul locurilor de muncă a crescut considerabil, la fel și concurența pentru angajații competenți. Cele mai multe joburi la Bălți, disponibile pe delucru.md sunt pentru profesori de limbi străine, manageri de achiziții, bucătari, casieri și șoferi. De asemenea, multe joburi sunt disponibile pentru persoane fără experiență de muncă sau studii în domeniu. Angajatorii promit salarii între 7500 și 10.000 lei, dar sunt și salarii de până la 20.000 lei.

Cum să eviți plecarea oamenilor din companie și să te protejezi de acțiunile de headhunting a concurenților, vezi mai jos.

Creează oportunități clare de creștere

Angajații buni doresc să învețe, să se perfecționeze și să obțină mai multe responsabilități. Această tendință a devenit actuală înainte de pandemie, dar este importantă în continuare. Frustrările zilnice se pot transforma rapid în motive pentru a căuta oferte de lucru în Chișinău sau în altă regiune. Companiile care oferă locuri de muncă în domeniul IT, marketing digital sau în alte industrii cotate, sunt mai vulnerabile și pot pierde mai repede angajați competenți.

Ca să eviți plecările oamenilor buni, creează oportunități de creștere și adaptează-le conform ambițiilor, pe care le au. De exemplu, nu toți angajații își doresc să avanseze în poziții de leadership sau de management. De asemenea, în perioada de recrutare pentru poziții de top, caută mai întâi candidați potriviți în rândul echipei actuale și oferă-le lor prioritate. La această etapă discută inclusiv cu oamenii, care au performanțe în nișa lor, dar crezi că ar fi deschiși pentru o schimbare în carieră.

Investește în cei mai valoroși angajați

Analizează-ți subalternii și cu siguranță vei identifica mulți oameni, pe care nu-ți poți permite să-i pierzi și în care vei găsi talente, pe care merită să le dezvolți. Concentrează-ți eforturile asupra acestor angajați, pentru a le câștiga loialitatea și să obții siguranța că ei vor rămâne în compania ta. În lista de beneficii poți include diverse compensații, facilități, program mai lejer de muncă sau mai multe zile de vacanță.

Regândește politica de beneficii

Pandemia ne-a demonstrat că „salariu competitiv, colectiv prietenos și birou confortabil” nu sunt argumente solide pentru a recruta profesioniști, loiali companiei. Acum, când sunt multe joburi disponibile remote, angajații calificați pot să aleagă dintr-un număr mare de oferte, nu doar din țară. Astfel, ca angajator trebuie să concurezi cu alți recrutori pentru specialistul, pe care vrei să-l atragi. Optează pentru o politică flexibilă de acordare a beneficiilor și interacționează continuu cu angajații, ca să afli ce nevoi au și răspunde proactiv la acestea. Dacă în echipa ta sunt tineri, reprezentanți ai generației Z sau mileniali (generația Y) trebuie să depui mai mult efort ca să-i menții în echipă. Membrii acestor generații sunt curioși, dinamici și mult mai deschiși la schimbarea locului de muncă, inclusiv a carierei.

Ține mâna pe puls

Monitorizează ce fac alte companii din industrie și analizează ce funcționează pentru ei. Astfel, o să-ți cunoști mai bine concurenții și o să știi cum să-ți convingi angajații să rămână. De asemenea, lucrează în continuu la dezvoltarea culturii organizaționale, care îți va permite să depășești mai ușor provocările, iar colegii tăi vor fi mai fideli.

Poate îți par copleșitoare aceste recomandări, când lista ta de responsabilități și așa este „generoasă”, însă delegarea eficientă a sarcinilor, te va ajuta să construiești o echipă de oameni competenți și devotați.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"