NordNews
Avem ce spune

Ce spun MAI și PG despre probele video cu oamenii plătiți în schimbul votului

Oamenii din Transnistria au fost filmați în timp ce primeau bani în schimbul votului acordat la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Avocatul și activistul civic Ștefan Gligor susține că nici Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și nici Procuratura Generală nu anchetează probele video, deși, în urma acestor ilegalități, organizatorii se pedepsesc cu până la 5 ani de închisoare, transmite cotidianul.md.

Contactată de COTIDIANUL, consiliera în comunicare a MAI, Alina Zbancă, a transmis că „instituția nu comentează acțiunile”.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Maria Vieru, ne-a declarat încălcările sunt examinate.

Toate incidentele și sesizările cu privire la încălcările electorale sunt examinate în condițiile legii”, a precizat Maria Vieru, precizând că au fost depuse sesizări în care au fost raportate încălcări în ziua alegerilor prezidențiale, 1 noiembrie.

Au fost veterani și partidele de opoziție care au demascat și au făcut multă gălăgie la neregulile comise. Acolo a fost mass-media independentă care a și filmat, a documentat, a filmat declarațiile oamenilor care se revoltau că au fost aduși organizat, li s-au promis bani, dar nu li s-a dat cât trebuia. Au fost filmați oamenii cărora li se plătea bani lângă automobil. Toate acestea reprezintă articolul 180 prim – infracțiune penală Coruperea alegătorilor. Se pedepsește cu până la 5 ani de închisoare, conform Codului penal al Republicii Moldova”, a declarat Gligor.

Activistul civic acuză Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și Procuratura Generală pentru că „nu întreprind nicio acțiune la neregulile comise”.

„Ce face MAI și PG? Au luat apă în gură? Trebuie lichidate. Aceste instituții trebuie reorganizate și restructurate. O bună parte din instituții trebuie lichidate. Ele nu-și fac lucrul, astfel, înseamnă că nu-și au rostul”, a argumentat avocatul.

Amintim că, la 1 noiembrie, mai multe persoane au fost surprinse în preajma mai multor autovehicule cu numere de înmatriculare din Transnistria. Acestea se revoltau că nu au primit banii în schimbului votului acordat, așa cum li s-a promis.

„Mie îmi ești datoare; – Svetlana, tu îmi vei dicta ce să fac? Vezi că mă achit acum; La Sergiu azi e mare chef”, sunt câteva dintre replicile din videoul publicat pe Internet.

Într-un alt video, o femeie se plânge că transportul cu care a fost adusă a plecat și nu are cu ce ajunge acasă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"