NordNews
Avem ce spune

Ce spun socialiștii despre decizia CC de a declara neconstituționale legile privind activitatea farmaceutică

Deputatul socialist Vlad Batrîncea susține că legile privind activitatea farmaceutică votate în grabă, la data de 16 decembrie 2021, de PSRM, Partidul Șor și ex-democrații de la Pentru Moldova și declarate neconstituționale de Curtea Constituțională (CC) nu au fost aprobate cu încălacrea Constituție. Parlamentarul mai spune că vor analiza și vor reveni în Parlamentul R. Moldova cu modificări asupra acestor proiecte de legi, relatează agora.md.

CC a deconspirat lipsa cunoștințelor juridice și profanarea juridică promovat de cei din PAS care încercau să aducă idei destul de năstrușnice. Dar e important să avem un dialog constructiv. Nu au fost aprobate legi cu încălcarea Constituției. O să analizăm și o să revenim asupra lor”, a declarat Batrîncea la emisiunea „În Profunzime” de la ProTV.

AGORA precizează că, joi, 11 martie 2021, Curtea Constituțională a hotărât că legile cu privire la activitatea farmaceutică, votate de PSRM, Partidul Șor și ex-democrații de la Pentru Moldova, sunt neconstituționale. Hotărârea a fost luată în urma sesizărilor depuse de Liviu Vovc, de la Platforma DA, de democrații Monica Babuc, Pavel Filip, Alexandru Jizdan, Ghenadie Buza și Igor Vremea, precum și de deputatul PAS Dan Perciun.

Mai exact, este vorba de farmaciile mobile, livrarea medicamentelor la domiciliu, instituirea unui catalog de prețuri la medicamentele compensate, modificarea metodologiei de calculare a prețurilor, prescrierea electronică a medicamentelor, precum și instituirea obligației de serviciu pentru farmacii.

Ulterior, Înalta Curte a explicat că orice propunere legislativă, care atrage majorarea sau reducerea veniturilor bugetare sau a împrumuturilor, poate fi adoptată numai după ce este acceptată de Guvern. În cazul legilor privind activitatea farmaceutică, votate de PSRM, PP Șor și ex-democrații de la Pentru Moldova, Executivul a emis aviz negativ.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"