NordNews
Avem ce spune

Ce știe Ion Sturza despre trecutul președintei Maia Sandu și nu a fost spus până acum

 Maia Sandu nu are o ideologie, viziuni geostrategice, teorii politice. Maia Sandu are un credo – Moldova trebuie să scape de sărăcie și să se dezvolte, trebuie să învingă corupția. De această opinie este fostul premier al țării, Ion Sturza, care în prezent este un om de afaceri de succes în România, scrie Realitatea. 

Potrivit lui Sturza, nu și-a dorit să facă „politică mare”, însă ar fi fost forțată să facă acest pas, fiind impusă de „fenomenul Maia Sandu – fenomen care de mult nu-i mai aparține”.

„Risc să mă transform în cel mai detestat dintre pământeni. Așa se întâmplă când susții un politician. Unul de succes. Paradox? Nu! Succesul unor politici corecte este durerea și suferința contemporanilor și … admirația și recunoașterea urmașilor. Cui îi place să sufere chiar și de dragul unor lucruri făcute corect din punct de vedere strategic? Doar masochiștilor intelectuali și funcționali. Dacă Maia Sandu va reuși, moldovenii de azi vor fi scoși din „pepeni”. Multi vor trebui să se lase de tabieturi și deprinderi – să nu fure, să nu înșele, să nu… Să muncească, să compătimească, să fie competitivi, să … Lucruri greu de închipuit astăzi! Maia Sandu nu și-a dorit să facă „politică mare”! „Vai, of, ce bine ar fi să plec pe munte. M-am săturat. Nu mai am puteri”. A fost forțată să facă acest pas impusă de „fenomenul Maia Sandu”. Fenomen care de mult nu-i mai  aparține”, scrie Sturza.
Fostul premier al Republicii Moldova dezvăluie și unele momente și acțiuni ale Maiei Sandu când vizita oficiali de rang înalt la București în perioada guvernării PDM, când Vlad Plahotniuc era văzut mult mai bine în România decât actuala șefă a statului nostru.
„Mi-o amintesc acum ceva ani, când venea la București pentru o conferință obscură sau la vecinii mei de la o ambasadă europeană. Timidă și aparent fără de vlagă, cu un rucsac mare în spate unde își stoca „ideile” – calculatorul. Nimeni din „oficiali” nu dorea să se întâlnească cu această doamnă. Toți erau „ancorați” la nobilul lui Plaha. E mai iubită astăzi de Bucureștiul „oficial”? Nu. De ce ar fi? Este cel mai admirat lider străin în România. Dacă ar participa la alegerile prezidențiale, ar câștiga detașat. Dar asta la ei, românii din țară. În Moldova, lucrurile se pot schimba rapid. Am întrebat-o în ce măsură contează pentru ea ratingul, popularitatea. Răspunsul a fost: „Doar în măsura ca să-mi pot duce misiunea până la capăt. Misiunea de a scăpa Moldova de corupție”, mai scrie Ion Sturza.
Omul de afaceri, menționează că, paradoxal, dar Maia Sandu nu are o ideologie, viziuni geostrategice sau teorii politice, însă are „o singură armă și principiu de care se conduce”.
„Maia Sandu are un credo – Moldova ca să scape de sărăcie și să se dezvolte, trebuie să învingă corupția. Toate instrumentele sunt binevenite. În acest sens, Maia Sandu este o „populistă” romantică și cu viziuni egalitariste. Dacă mă întrebați pe mine, este o misiune imposibilă. Dar… Maia Sandu face parte din tagma oamenilor care nu trebuie analizați cu „instrumentul”. Nu veți găsi multe lucruri care să vă placă sau să vă facă să vă simțiți confortabil. E dură și nu prea acceptă compromisul. Așa oameni trebuie urmați sau nu. Atât”, mai adaugă ex-premierul.
Precizăm că, nu este prima dată când Ion Sturza realizează analize la acțiunile și deciziile Maiei Sandu. În postările sale se identifică atât lauda, cât și critica la adresa președintei țării.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"