NordNews
Avem ce spune

Cea mai cunoscută pictoriță din Moldova împlinește astăzi 101 de ani

Celebra pictoriță basarabeană Valentina Rusu Ciobanu împlinește astăzi  vârsta de 101 ani. Valentina Rusu este cea mai cunoscută pictoriță din Moldova. Potrivit art.com ea este cea care a pus bazele școlii superioare de arte plastice de la Chișinău. Primele lucrări ale Valentinei Rusu-Ciobanu au apărut în anii ’50, iar printre acestea se numără picturile „Fată la fereastră”, „La bal mascat” și „Tinereţe”. Iar succesul cel mai mare i-a fost adus de compoziția „La joc”, realizată în 1957.

În această zi, de 28 Octombrie Valentina a primit mesaje de felicitare atât de la Ministerul Culturii al Republicii Mol0dova, Sergiu Prodan, cât și de la Președinta Maia Sandu.

„Gânduri bune și urări de întremare doamnei Valentina Rusu-Ciobanu, care împlinește azi 101 ani. Artista a traversat epocile cu multă seninătate și ne-a arătat cum poți trece cu limpezime prin vremuri tulburi. La mulți ani”, a scris Președinta Republicii Moldova pe rețelele de socializare.

„…Realizez că sunt un om fericit, alături de cei din generația mea, căci avem șansa să fim contemporani și să cunoaștem un om deosebit, o artistă de imensă valoare, cu adevărat de legendă, care ne inspiră prin destinul ei, prin demnitatea, curajul și dragostea cu care și-a valorificat talentul și l-a împărțit cu cei dragi”, subliniază Sergiu Prodan, ministrul Culturii.  

Conform scena9.ro cam pe la 70 de ani, Valentina a început să aibă probleme cu vederea, atunci a și încetat să picteze. Asta i-a schimbat și relația cu lucrările sale și cu pictura: „Acuma nimic nu-mi mai e drag, eu nu le mai văd. Dar când lucram, îmi erau dragi toate”, a spus Valentina pentru sursa citată.

Chiar dacă s-a născut și a locuit în Chișinău cam toată viața, Valentina Rusu Ciobanu a trăit în trei țări: România, Uniunea Sovietică și de 30 de ani trăiește în Republica Moldova.

Vedeți aici biografia Valentinei Rusu Ciobanu: https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=3w89NZFZhxs&feature=emb_logo 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata