NordNews
Avem ce spune

Cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost „complet deconectată” de la rețeaua electrică

Cea mai mare centrală nucleară din Europa Zaporojie, aflată sub controlul armatei ruse şi vizată de mai multe bombardamente, este „complet deconectată” de la reţea, după avarierea liniilor de comunicaţie. Anunțul a fost făcut joi, 25 august de către operatorul ucrainean Energoatom.

Cele două reactoarele ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei”, a subliniat grupul de stat Energoatom pe o rețea de socializare.

Ultimele două reactoare aflate în funcțiune de la centrala nucleară Zaporojie s-au închis joi, după ce incendiile din apropiere au deteriorat liniile electrice. Incendiile au izbucnit în gropile de cenușă ale unei termocentrale pe cărbune din apropierea centralei şi au afectat liniile electrice care conectează centrala de reţeaua electrică ucraineană.

Aprovizionarea cu electricitate a centralei nucleare este asigurată de respectiva termocentrală. Sistemele de securitate ale centralei funcționau normal și se lucrează la reconectarea unuia dintre reactoare la rețea, a mai declarat compania Energoatom.

Ucrainenii au acuzat că deconectarea centralei face parte din planul rușilor de a întrerupe complet centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua de electricitate a Ucrainei. După doar 90 de minute fără electricitate, în cazul în care generatorul de rezervă se defectează, temperatura în reactoare va ajunge la un nivel foarte periculos, avertiza Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de energie atomică.

Situația este foarte periculoasă nu doar pentru centrală, pentru Ucraina, dar pentru întreaga lume”, a mai avertizat Kotin.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"