NordNews
Avem ce spune

CEC a alocat 13 milioane de lei. Alegătorii vor primi gratuit măști de protecție

În contextul epidemiologic, ca măsură de prevenire a infectării cu virusul COVID-19, la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, alegătorii vor primi gratuit câte o mască de protecție.  Această hotărâre a fost adoptată în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale de sâmbătă, 17 octombrie. CEC va utiliza resursele financiare alocate anterior de guvern din fondul de rezervă.

CEC anunță că, din fondul de rezervă al Guvernului, s-au alocat 20.387.100 lei Comisiei Electorale Centrale şi 1.189.400 lei Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene pentru achiziţionarea echipamentelor de protecţie în scopul prevenirii răspândirii infecţiei COVID-19 în procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. Efectuând procedurile de achiziție a echipamentelor destinate prevenirii răspândirii infecţiei COVID-19 prin dotarea corespunzătoare a organelor electorale cu măști, mănuși și costume de protecție, termometre și dezinfectanți s-a valorificat suma de 10.944.490 lei, rămânând disponibile surse financiare în valoare de 12.923.200 lei, ceea ce ar permite procurarea măștilor de protecție pentru alegători.

În cadrul ședinței, comisia a hotărât următoarele:

„1. Se acceptă recomandarea Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică de a asigura alegătorii în ziua alegerilor cu măști de protecție a căilor respiratorii.

2. Se stabilește asigurarea gratuită a alegătorilor cu câte o mască de protecție la intrare în incinta secției de votare în ziua alegerilor în vederea exercitării dreptului la vot în condiții de siguranță.

3. Se pune în sarcina Grupului de lucru pentru achiziționarea echipamentelor de protecție în scopul prevenirii răspândirii infecției COVID-19 în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova, stabilite pentru 1 noiembrie 2020, realizarea/desfășurarea procedurii de achiziție ținând cont de următoarele criterii:

a) pentru turul I al alegerilor se vor procura cantitatea de măști conform numărului de alegători arondați la secțiile de votare constituite în interiorul hotarelor Republicii Moldova;

b) pentru turul II cantitatea de măști se va suplini, după caz, ținând cont de numărul celor utilizate la primul tur de scrutin.

4. Pentru secțiile de votare constituite în străinătate procurarea măstilor de protecție se va efectua în țara gazdă sau în orice alt mod rațional identificat de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

5. Returnarea măștilor nefolosite după totalizarea alegerilor se efectuează de consiliile electorale către Comisia Electorală Centrală, conform actului de predare-primire, concomitent cu restul materialelor stabilite de art.67 alin.(2) lit.a) din Codul electoral.

6. Prezenta hotărâre intră în vigoare la data adoptării, se publică pe pagina web oficială a Comisiei Electorale Centrale și în Monitorul Oficial al Republicii Moldova și poate fi contestată în decurs de 3 zile calendaristice de la data adoptării, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău.”

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie 2020.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata