NordNews
Avem ce spune

Cehia anunță că nu mai depinde de gazele naturale rusești

Republica Cehă nu mai depinde de gazele naturale ruseşti, după ce şi-a redus radical importurile în ultimul an, de când Moscova a invadat Ucraina, a anunțat ministrul industriei de la Praga, scrie digi24.ro

Importurile de gaze ruseşti au scăzut la zero, a scris sâmbătă seara pe Twitter ministrul Industriei şi Comerţului, Jozef Sikela.

„În vreme ce anul trecut am importat 184,3 TWh din Rusia prin (gazoductul) Nord Stream în perioada octombrie – ianuarie, anul acesta (importul) a fost zero”, afirmă Jozef Sikela.

El nu a precizat dacă ţara este permanent independentă de gazul rusesc, a informat agenţia de presă CTK.

Republica Cehă era aproape în totalitate dependentă de gazul rusesc în ultimii ani, a spus Sikela. Dar odată ce livrările prin conducta Nordstream au fost întrerupte, Praga le-a înlocuit cu importuri prin Germania din alte surse, a adăugat el.

Republica Cehă importă acum în principal gaz din Norvegia şi gaz lichefiat din Belgia şi Ţările de Jos. Cota importurilor din Rusia, tranzitate prin Slovacia, a scăzut la 2,2% în ultimele luni şi la zero în luna ianuarie, a precizat Jozef Sikela.

Republica Cehă este unul din cei mai hotărâţi susţinători ai Ucrainei. Praga a subliniat, de asemenea, în repetate rânduri, importanţa adoptării unor sancţiuni dure împotriva Rusiei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"